2017. május 9

Klaus Iohannis: Románia helye továbbra is a konszolidált európai demokráciák között van

A parlament plénumán mondott beszédében Klaus Iohannis államfő kihangsúlyozta, hogy az Európai Unió az egyetlen esély Románia számára. Európa Napja és Románia uniós integrációjának tizedik évfordulója alkalmából mondott beszédében az államelnök kifejtette, hogy  Románia helye továbbra is a konszolidált európai demokráciák között van és minél közelebb áll ezekhez a tagállamokhoz, annál jobban fog számítani Bukarest az uniós döntéshozatali mechanizmusban, és annál több esélye lesz a fejlődésre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Kvórum hiányában nem szavazatott a parlament

Létszámhiány miatt nem szavazta meg a parlament plénuma a szenátus és a képviselőház megszervezését és működését előiró szabályzatot módositó törvényjavaslatot, amely kötelezővé teszi a kivizsgáló bizottság által kihallgatásra behivott személyek megjelenését. A liberálisok bejelentették, hogy e módositás miatt az alkotmánybirósághoz fordulnak, mig a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) távozott az ülésteremből.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

A képviselőház megszavazta a melegházasság betiltását

A képviselőház kedden megszavazta azt az alkotmányt módosító javaslatot, amely „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról. A képviselőház 232 szavazattal, 22 ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadta el az alkotmánymódosító tervezetet, amelynek hatályba lépéséhez szenátusi megerősítés és érvényes  népszavazás is szükséges. A tervezetet  főként a szociáldemokraták és a liberálisok támogatták. A legtöbb ellenszavazat Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR) származott. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői közül 12-en támogatták, ketten ellenezték a kezdeményezést, két törvényhozójuk pedig tartózkodott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

A képviselőház megszavazta a túlzsúfolt börtönökben raboskodók büntetésének lerövidítését

 A szenátus után a képviselőház is kedden megszavazta a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvénytervezetet, így annak hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség. A jogszabály szerint minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. A képviselőházban elfogadott módosítás szerint azoknak az elítélteknek is lerövidítik a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

„2017 nagyon fontos év Románia számára az európai alapok lehivása szempontjából”

Corina Creţu regionális fejlesztéséért felelős európai biztos a román kormányhoz intézett ismételt felhivásában az európai alapokból megvalósitandó pályázatok menedzselésével és leszerződésével megbizott intézmények mielőbbi akkreditálását sürgette.”Ez az egyedüli forrás, melynek segitségével utolérhetjük még a nyugat-európai országokat, ami az életszinvonalat illeti, és ez az év ebből a szempontból döntő fontosságú”, hansúlyozta az európai biztos. „2017 nagyon fontos év Románia számára az európai alapok lehivása szempontjából, az idén elérhető eredmények alapján mondható el, hogy elszalasztottuk vagy sem a regionális fejlesztésre és a felzárkózásra kiutalt összegek felhasználását”, fűzte hozzá Corina Creţu, aki részt vett a struktúrális alapokkal foglalkozó bukaresti konferencián.”A struktúrális alapok Románia egyetlen forrását képezik, mely révén elérhetjük a nyugati államok átlag életszinvonalát, az infrastruktúra, a vidéki környezet és a gazdaság fejlesztését”, vélekedett az európai biztos. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Rozália Gănciulescu