Un stat indian dă în funcţiune un serviciu de ambulanţă pentru vaci

În India, unde oamenii săraci sunt nevoiţi de multe ori să-şi ducă în spate rudele bolnave până la spital, lansarea unui serviciu de ambulanţă particular a fost salutată de unii politicieni. Dar aceste noi ambulanţe, echipate cu sirene şi un medic la bord, vor fi destinate exclusiv vacilor rănite. Este vorba de cea mai recentă iniţiativă larg mediatizată menită a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale animalelor care sunt slăvite de majoritatea hinduşilor. Primele cinci ambulanţe au fost puse în ciculaţie săptămâna trecută, în statul Uttar Pradesh. Acestea sunt finanţate de trustul Gau Vansh Raksha, organizaţie neguvernamentală care a înfiinţat deja o reţea de cămine pentru vacile bătrâne abandonate, care altfel ar ajunge la abator.
„În India mitologia spune că noi avem trei mame”, explică Sugandh Kumar, vicepreşedintele trustului. „Una care ne-a dat naştere, una care ne hrăneşte până ajungem adulţi – şi care este pământul – şi una al cărei lapte ne-a făcut puternici, vaca, iar pentru aceasta din urmă muncim noi”.
El a spus că serviciul de ambulanţe a primit cam 200 de apeluri şi a reuşit să acorde asistenţă cam pentru 25 de vaci pe zi.
În ultimii 20 de ani, trustul a administrat un serviciu similar cu costuri mici pentru persoanele care trag ricşe şi pentru muncitorii rurali şi în ultimii doi ani şi-a suplimentat agenda cu serviciul de ajutor pentru vaci.
Premierul Indiei, Narendra Modi a câştigat alegerile din 2014 cu promisiunea electorală de a interzice trimiterea în abatoare a vacilor pe tot cuprinsul ţării. Iar acum Ministerul de Interne al Indiei analizează posibilitatea de a înfiinţa o reţea naţională de zone unde să fie găzduite vacile nomade care se plimbă pe străzile şi pe câmpurile din India, care potrivit ultimei estimări ar putea ajunge la 5,3 milioane de exemplare.(www.theguardian.com – 9 mai)/abuzoian