2017. május 10

Cătălin Predoiu nem indul a PNL elnöki tisztégéért
Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke bejelentette, hogy a párt június 17-én tartandó Kongresszusán nem indul a PNL elnöki tisztségéért. A Facebook közösségi oldalon közölt üzenetében leszögezte, hogy a PNL területi szervezeteinél tett látogatása során azt tapasztalta , hogy a párt jövőjével kapcsolatos programja nincs összhangban a területi szervezetek vezetőinek elképzeléseivel.  Igy, csak két jelölt maradt a PNL elnöki posztjára: Ludovic Orban és Cristian Buşoi.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)
Sorin Grindeanu miniszterelnök ausztriai látogatása
Az Osztrák Gazdasági Kamara által szerdán, Bécsben szervezett kerekasztal-megbeszélésen Sorin Grindeanu miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy a térségben Románia az egyik legjövedelmezőbb piac Ausztria számára. „A romániai külföldi befektetések szempontjából Ausztria a második helyen szerepel. Ezért Románia számára Ausztria fontos ország”, fűzte hozzá a miniszterelnök. Christop Leitl, az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke megjegyezte, hogy ami a fiatalok szakmai képzését illeti, Ausztria az első helyen szerepel és készséget tanusitott szakértői segitségnyújtásra e téren. A megbeszélésen részt vettek a legnagyobb romániai osztrák befektetők képviselői, valamint a román kormány részéről a gazdasági-i, a környezetvédelmi és az európai ügyekért felelős miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)
A külföldön élő románok támogatása nemzeti identitásuk megörzéséért
A külföldön élő román közösségeket továbbra is segiti a Világszerte Élő Románokat támogató Minisztérium a nemzeti identitásuk megörzéséért abban az országban, amelyben letelepedtek. A vasárnapi iskolák keretében tanitandó román nyelv, irodalom, kultúra és civilizáció története jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a román gyermekek ne szakadjanek el teljesen anyanyelvüktől, nyilatkozta szerdán Andreea Pastârnac tárcavezető. „Médiapartnereinkkel együtt egy maratoninterjút szervezünk, s ebben részt vesznek egyes külföldi társaságok, szövetségek és egyházközösségek. Reméljük, hogy május 28-án hallani fogjuk azok hangját, akik tanitják és akik tanulják a román nyelvet, kezdve Új-Zélandtól elegészen Észak- és Dél-Amerikáig. Összesen ezer társasággal, szövetséggel, egyházközösséggel és vallási felekezettel tartjuk a kapcsolatot, amelyek a vasárnapi iskolarendszer keretében jelenkeg tanitják a román nyelvet”, hangsúlyozta Andreea Pastarnac. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)
Leváltották Serban Nicolaet, a szenátus jogi bizottságának elnökét
Leváltották Serban Nicolaet a szenátus jogi bizottságának elnöki, valamint a Szociáldemokratat Párt (PSD) szenátusi csoportjának vezetői tisztségéből, mig Nicolae Bacalbasa szenátor párttagságát hat hónapra felfüggesztették. E döntéseket a PSD Országos végrehajtó bizottsága hozta meg. Ezt megelőzően Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető kijelentette, hogy javasolni fogja Serban Nicolae szankcionálását, mivel elégedetlen azzal, ahogy a viták lezajlottak a szenátus jogi bizottságában a közkegyelmi törvénytervezettől, megjegyezve, hogy bizonyos tévedések csúsztak be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)
Általános sztrájkba léptek a Környezetvédelmi Őrszolgálat alkalmazottjai
Országos szinten, meghatározatlan időre, általános sztrájkba léptek a Környezetvédelmi Őrszolgálat alkalmazottjai, elégedetlenségüknek adva hangot a fizetések miatt. A tiltakozás ideje alatt a környezetvédelmi biztosok munkahelyükön, az irodákban maradnak, de nem fejtenek ki semmilyen tevékenységet, tájékoztatott az Országos Környezetvédelmi Őrszolgálat szakszervezetének vezetője, Valentin Neagoe, hozzáfűzve: „A tiltakozás fő oka az, hogy a romániai felügyelő és ellenörző intézmények között nagy a bérkülönbség. Az Országos Környezetvédelmi Őrszolgálatnál a nettó átlag fizetés 1.500 lej, mig a más felügyelő intézményeknél eléri a 4.000, sőt 5.000 lejt is. Megjegyzendő, hogy a teljes munkabeszüntetés azt jelenti, hogy nem bocsátanák ki az uniós pályázatokhoz, területrendezési tervek elkészítéséhez, különböző gazdasági tevékenységek elvégzéséhez szükséges engedélyeket, nem végzik el a levegőminőségi és zajszennyezettségi méréseket, nem ellenőrzik a különböző gazdasági szereplők működését, nem hajtják be a bírságokat, illetékeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)