2017. május 12

A kormány jóváhagyta Románia brüsszeli képviselete székházának bérbevételét

A kormány zöld fényt adott ama székhely bérbevételére, amelyben Románia brüsszeli képviselete működik majd 2019-ben, amikor országunk hat hónapra átveszi az Európai Unió Tancsának soros elnökségét. A csütörtöki kormányülésen elfogadott memorandum értelmében Románai brüsszeli képviseletét megbizták a székhellyel kapcsolatos tárgyalások megkezdésével. Az épületet már Szlovákia is bérelte az elmúlt esztendő második felében, az uniós elnökség betöltése alatt, tájékoztatott a román külügyi közlemény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Kormánysegélyt kapnak az árviz sújtotta megyék

A kormány több mint 11,5 millió lejt hagyott jóvá a nagy esőzések és viharok sújtotta megyék infrastruktúrájának a rendbehozására. A szubvenciót az árviz sújtotta megyék önkormányzatainek és a sürgösségi helyzetek felügyelőségeinek a kérésére utalta ki a kormány. A támogatásba Fehér, Gorj, Iaşi, Máramaros és Vaslui megyék részesülnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Illegális bevándorlók próbáltak belépni Romániába, illetve távozni az ország területéről

A román határrendőrség két, afganisztáni és pakisztáni bevándorlócsoportot tartóztatott fel, amely megpróbált belépni Románia területére, illetve kilépni az országból. Hármat közülük a román-szerb határon, Krassó-Szörény megyében, fogtak el, amikor illegálisan át akarták lépni a határt. További négy – köztük egy 14 éves kiskorú – Romániában menedékkérőt Temeş megye környékén tartóztattak fel a román hatóságok, akik, ugyancsak illegálisan akarták átlépni a román-magyar határt. A határrendőrség közleménye szerint, a bevándorlók egyhangúan azt nyilatkozták, hogy Nyugat-Európába akartak eljutni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

A Mentsük meg Romániát Szövetség első kongresszusát Kolozsváron tartja

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) első, három napos kongresszusát Kolozsváron tartja. Az USR tagjai a kongresszuson megvitatják a párt alapszabályzatát és megválasztják az új vezetőséget.A párt elnöki tisztségébe négy jelölt pályázik: Nicuşor Dan, jelenlegi pártelnök, Emmanuel Unngureanu kolozsvári képviselő, valamint Şerban Marinescu és Cornelia-Florina German párttagok. A kongresszus nyitóülésén Cornelia-Florina German kijelentette: céljuk az, hogy az USR a második párt legyen Romániában, hogy jelölteket inditsanak a nagyvárosok polgármesteri hivatalaiban a 2020-as helyhatósági választásokon, illetve a miniszterelnöki tisztségre a három év múlva tartandó parlamenti választásokon. Az USR új elnökét szombaton választják meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren

Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött pénteken a Fekete-tenger román felségvizein. A négynapos manőverezésben a román haditengerészet „Regele Ferdinand” nevű fregattja és két aknaszedője az amerikai Oscar Austin rombolóval együtt gyakorolja a tengeralattjárók, illetve a felszíni fenyegetések elleni harci műveleteket.A hadgyakorlat légelhárító műveletekre is kiterjed, amelyeken a támadó szerepét a román légierő két MiG-21 LanceR típusú és a brit légierő két Typhoon típusú harci gépe látja el. A hadgyakorlat célja a részt vevő NATO-tagországok haditengerészete, illetve más fegyvernemek közötti együttműködés erősítése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Rozália Gănciulescu