Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a fost învestit oficial în funcţie

Emmanuel Macron a devenit astăzi oficial preşedintele Franţei. În discursul de învestitură, el a pledat pentru reformarea Uniunii Europene şi a promis să pună capăt diviziunilor din cadrul societăţii franceze. Noul lider de la Elysée a pus de asemenea accentul pe impulsionarea economiei şi reducerea şomajului, dar şi pe reforma vieţii politice.
Predarea ştafetei între fostul preşedinte François Hollande şi succesorul său, Emannuel Macron, a fost extrem de călduroasă. După ce François Hollande a părăsit Palatul Elysée, lui Emannuel Macron i-a fost prezentat Colanul de Mare Maestru al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare şi el a rostit o alocuţiune vibrantă.
Emannuel Macron: „Franţa va fi întotdeauna de partea libertăţii, a drepturilor omului pentru a construi pacea pe termen lung. Să corectăm excesele provocate de felul în care se dezvoltă lumea, să protejăm libertatea – aceasta este vocaţia noastră; şi vom avea nevoie de o Europă mai eficace, mai democratică, mai politică”.
Emannuel Macron a trecut în revistă trupele, 21 de lovituri de tun au fost trase de pe Esplanada Invalizilor, iar apoi noul preşedinte a strabătut Bulevardul Champs Elysée până la Arcul de Triumf, salutându-i pe francezii veniţi să-i întâmpine în ciuda câtorva averse de ploaie. O altă ceremonie a fost organizată apoi la Primăria Parisului./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 mai)