2017. május 16

Anthony De Lannoy, az IMF vezetőségének tagja üdvözölte a román gazdaság alakulását

Anthony De Lannoyt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőségének tagját, Sorin Grindeanu miniszterelnök fogadta a Victoria plotában, ahol a román gazdaság pozitiv alakulásáról tárgyaltak.A miniszterelnök rámutatott, hogy az Országos Statisztikai Intézet legutóbbi adatai szerint a GDP az első negyedévben 5,7%-al növekedett az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. Sajtóközlemény szerint Anthony De Lannoy üdvözölte a román gazdaság terén elért eredményeket és az IMF támogatásáról biztositotta a miniszterelnököt a gazdasági növekedés konszolidálásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

Ellentmondásos viták a szenátus munkaügyi bizottságában az egységes bértörvény tervezetéről

Ellentmondásos viták zajlottak az ellenzéki és a kormánypartok képviselői között a szenátus munkaügyi bizottságában az egységes bértörvény tervezetéről. A bizottság ellenzéki képviselői azzal érveltek, hogy az egységes bértövény a jelenlegi formában fizetés-csökkentésekhez vezet egyes költségvetési kategióriák esetében.Carmen Hărău liberális szenátor, a munkaügyi bizottság elnöke megjegyezte, hogy e tervezetről nem mondott véleményt a pénzügyminisztérium.Carmen Hărău  felhivta a munkaügyi miniszter figyelmét, hogy amennyiben elfogadják a tervezett egységes bértövényt, egész sor elégedetlenséget fog kiváltani az a 32 szabályozó rendelkezés, mely értelmében bizonyos bérjogokat megadtak, de amelyeket most levágnak – az alkotmányos előirásokkal ellentétben. Válaszában Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter kijelentette, hogy az egységes bértörvény gyakorlatba ültetése nyomán egyes személyeknek csökken a fizetése, de „személyekről és nem dolgozó családokról van szó”. „A bérek növekednek a közszférában. Igaz, hogy egyes személyek esetében a fizetések csökkenek, de nem  valamennyi költségvetési kategóriáról van szó”, hangsúlyozta Olguţa Vasilescu. A munkaügyi bizottság vitáján részt vevő szakszervezeti képviselők is birálták a törvénytervezet több cikkelyét, melyek egyrésze – véleményük szerint – alkotmányellenes, mig mások fizetéscsökkenéshez vezetnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

Az első negyedévben 5,7 százalékkal nőtt a gazdaság

Az első negyedévben 5,7 százalékkal nőtt a gazdaság az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, közölte kedden, gyorsjelentésében. az Országos Statisztikai Intézet. Az év első három hónapjában a GDP 1,7%-al nőtt a tavalyi év utolsó negyedévéhez  képest.Sorin Grindeanu miniszterelnök a Facebook közösségi oldalon közölt irásában megjegyezte, hogy az adatok túlszárnyalják az eredeti prognózist és a kormány felelőssége az, hogy e gazdasági növekedés érezhetővé váljon a mindennapi életben is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

A SRI meghiúsitotta a múlt heti kibertámadást

A Román Hirszerző Szolgálat (SRI) meghiúsitotta a múlt héten egyik romániai közintézmény ellen irányult kibertámadást, amely globális szinten zajlott  és a WannaCry nevű zsarolóvírussal hajtották végre. A SRI a NATO és a Külföldi Hirszerző Szolgálat értesitése nyomán intézkedett, nyilatkozta a SRI tevékenységét ellenörző parlamenti bizottság elnöke, Adrian Ţuţuianu, aki megjegyezve: „Jelenleg nem rendelkezünk egy törvényes szabályozással, ami az ilyen jellegű támadások kivédését illeti. Vélemények szerint a közel jövőben jelentősen megnövekednek a kibertámadások, ami egy új törvény elfogadását teszi szükségessé a nemzetbiztonság terén”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

A faanyag engedély nélküli szállitását 15 ezer lejig terjedő pénzbirsággal sújtják

A képviselőház által – döntő fórumként – kedden elfogadott törvénytervezet értelmében a faanyag engedély nélküli szállitását15 ezer lejig terjedő  pénzbirsággal és a szállitmány elkobozásával bűntetik. A jogszabálytervezet szerint a szankciókból származó összeg 80%-a az állami vagy a helyi költségvetés kasszájába folyik majd be, mig a többi azon társaságok folyószámlájára, melyeknek alkalmazottjai a bűntetéseket kirótt ellenörző ügynökök.A törvénytervezetet valamennyi parlamenti frakció támogatta, a Menstük meg Romániát Szövetség (USR) kivételével. Doina Pană volt szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter szerint e törvény szükséges, mivel a Cioloş-kabinet által kidolgozott 51. számú sürgösségi kormányendelet súlyosbitotta a tüzifa hiányát. A képviselők elfogadták a 2/2017 számú sürgösségi rendeletet is, amely előirányozza, egyebek mellett, egyes közalkalmazott-kategóriák fizetésemelését. A képviselők ugyanakkor úgy döntöttek, hogy júniustól 20%-al emelik meg a más közszférában dolgozók bérét, ezek közül az Országos Környezetvédelmi  Ügynökség és a Környezetvédelmi Őrség alkalmazottjai fizetését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)/rganciu