Edouard Philippe este premierul desemnat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

În Franţa, noul preşedinte Emmanuel Macron şi-a desemnat astăzi şeful guvernului în persoana lui Edouard Philippe, membru al aripii moderate a partidului conservator „Les Republicains”. Alegerea, spun comentatorii politici, reflectă voinţa tânărului preşedinte centrist pro-european de a-şi atrage o parte a dreptei, pentru a obţine majoritate în parlament la alegerile legislative de luna viitoare.
Noul premier francez este aşadar Edouard Philippe, în vârstă de 46 de ani, deputat şi primar al oraşului Le Havre din nordul Franţei. El a obţinut diplome mai multor şcoli prestigioase, Şcoala de ştiinţe politice şi Şcoala naţională de administraţie, ca mulţi dintre oamenii politici francezi.
În tinereţe Edouard Philippe a fost timp de  doi ani militant al partidului Socialist. A devenit apoi membru al unor formaţiuni politice de dreapta, apropiindu-se de fostul premier Alain Juppé, considerat astăzi un om politic de centru dreapta. Ceremonia de transmitere a funcţiei de prim-ministru a avut loc în această după-amiază la Palatul Matignon, reşedinţa primului ministru, între fostul premier socialist Bernard Cazeneuve şi noul şef al guvernului, Edouard Philippe.
Edouard Philippe, adresându-se predecesorului său: „Aţi spus că sunteţi un om de stânga şi nu aveam nici o îndoială în această privimţă. În ce mă priveşte eu sunt de dreapta, ceea ce nu vă va surprinde. Şi totuşi, ca şi dvs., ştiu că ne stimăm reciproc şi ştim amândoi că interesul general trebuie să ghideze acţiunea celor aleşi, acţiunea funcţionarilor de stat şi, într-o mare măsură, angajamentul concetăţenilor noştri”.
Alain Juppé şi alte personalităţi de centru dreapta i-au urat succes lui Edouard Philippe, manifestându-şi implicit dorinţa de a sprijini acţiunea guvernamentală şi poate chiar de a sprijini candidaţii formaţiunii prezidenţiale „Republica în Mişcare” la alegerile legislative din luna iunie. Alte personalităţi de dreapta au criticat însă faptul că Edouard Philippe a acceptat să devină primul ministru al preşedintelui Emmanuel Macron, acuzându-l pe acesPpartidului Socialist, deşi mulţi dintre membrii acestei formaţiuni au declarat că vor sprijini acţiunea preşedintelui Emmanuel Macron. Acesta din urmă a spus în repetate rânduri că nu este nici de stânga nici de dreapta şi că este preocupat doar de interesele superioare ale Franţei. Imediat după ce l-a numit prim-ministru pe Edouard Philippe, şeful statului francez a plecat la Berlin, pentru o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel. În mai multe rânduri, Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca UE să fie reformată şi aceasta pe mai multe planuri. El ar dori crearea unui parlament al zonei euro, inclus în Parlamentul European, crearea unui post de ministru al economiei şi finanţelor pentru zona euro, şi chiar a unui buget specific acestei zone. Mai întâi însă, preşedintele francez se angajează să respecte cu stricteţe prevederile tratatelor europene, inclusiv faimoasa limitare a deficitului bugetar la 3% pe an, ceea ce nu a fost cazul până acum în Franţa.
El promite de asemenea o flexibilizare a pieţei muncii în Franţa şi speră ca Berlinul să ţină seama de contextul actual, marcat de o creştere economică limitată şi să-şi mărească importurile pentru a-şi echilibra balanţa de plăţi şi a stimula creşterea economică în ţările partenere./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai)