2017. május 17

Sorin Grindeanu miniszterelnök a Pénzügyminisztérium képviselőivel folytatott megbeszélést

Sorin Grindeanu miniszterelnök a Pénzügyminisztérium képviselőivel és az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnökével folytatott megbeszélést. Mint Bogdan Stan, az ANAF elnöke megjegyezte, e találkozón elemezték a hivatal akalmazottjainak helyzetét, akik már két napja, hogy tűntetnek.Véleménye szerint az egységes bértörvény a következő két évben leginkább a Vám- és a Csaláselleni Hivatal alkalmazottjait érinti, mivel e két hivatal már nem folyósitja a 25%-os pótlékot. Bogdan Stan ugyanakkor megjegyezte, hogy az ANAF vezérgazgatóinak havi bruttó fizetése mintegy 12.000 lej.”A legnagyobb óhajunk az, hogy hozzák egyszinvonalra a fizetéseket az ANAF területi és központi egységeinél. Egyebek mellett azt javasoltam a Pénzügyminisztériumnak is, hogy amennyiben nem található megoldás a bérek megemelésére, legalább hagyják meg a mostani szinten”, fűzte hozzá az ANF elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05-17)

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabály felülvizsgálása

A képviselőház környezevédelmi bizottsága szerint június 30-ig teljes egészében felülvizsgálják  hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályt, a megfelelő komplex hulladékgazdálkodási rendszer kiépitése érdekében. A képviselők szerdán a köztisztaság terén tevékenykedő társaságok és vállalatok képviselőivel tárgyaltak és megállapodtak abban, hogy minden kedden találkoznak a törvény pontokkénti felülvizsgálása érdekében.A felek egyetértettek azzal, hogy a lakósságot ösztönözni kell a szellektiv hulladékgyűjtésre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

A magyar rendőrség 14 bevándorlót adott át a román hatóságoknak

A magyar rendőrség 14 bevándorlót adott át a román hatóságoknak, aki törvénytelenül lépték át a határt Magyarországra, Románia felöl, tájékoztatott a román közszolgálati rádió budapesti tudósitója.A magyar rendőrség szerint 14 bevándorlót tartóztattak fel Lökösháza környékén, a román-magyar határ közelében, akik semmilyen személyazonosításra alkalmas okmányt nem tudtak bemutatni, de 11 közülük iraki, mig a többi afgán, pakisztán és indiai állampolgárnak vallotta magát.A kihallgatások alatt a bevándorlók nem nyújtottak be menedékkérést Magyarországon és igy a rendőrség átadata őket a román hatóságoknak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

A Zöld Ház program keretében mintegy 1.500 pályázatot hagytak jóvá

A tavaly több mint 12 ezer pályázatot nyújtottak be a Zöld Ház kormánprogram keretében elnyerhető finanszirozásra, mig mostanig mintegy 1.500 dossziét hagytak jóvá, nyilatkozta a Környezetvédelmi Alap vezérigazgatója, Andrei Iorgulescu. A program azoknak szól, akik állami támogatást igényelnek saját lakásuk fűzésrendszerének módositására, megújuló energiaforrások felhasználásával. A tavaly a támogatásigénylők legtöbb nyolc ezer lejbe részesültek. A lakosság 6000 lejes támogatást kaphat napelemes rendszer felszerelésére, ez száz százalékban fedezi egy magánlakás melegvízellátását biztosító, napkollektoros rendszer költségeit. Hőszivattyúkra legtöbb 8000 ezer lejes támogatást lehet kérni, ez a költségek egy 70-80 százalékát fedezi.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.17)

Rozália Gănciulescu