Comisia Europeană a îndemnat statele membre, inclusiv România, să intensifice ritmul primirii de refugiaţi

Autorităţile de la Budapesta critică declaraţia, de ieri, a comisarului european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, care a atenţionat că executivul comunitar ar putea lansa proceduri de infringement împotriva statelor care refuză în continuare să primească refugiaţi în baza cotelor obligatorii de relocare. Ungaria are repartizaţi aproape 1300 de oameni din cei 160.000 care ar urma să fie relocaţi din taberele din Italia şi Grecia. Guvernul Orban contestă însă sistemul obligatoriu, inclusiv la Curtea Europeană de Justiţie.

Secretarul de stat în cadrul oficiului primului ministru ungar, Csaba Domotor, a afirmat că declaraţiile făcute, ieri, de comisarul european pentru migraţie demonstrează că oficialii de la Bruxelles forţează în continuare relocarea imigranţilor şi ameninţă statele membre care nu sunt dispuse să aplice acest mecanism. Csaba Domotor a precizat că Ungaria a contribuit şi până în prezent în mod semnificativ la solidaritatea europeană prin apărarea graniţelor Uniunii Europene, iar oficialii de la Bruxelles ar trebui să se concentreze mai degrabă pe asigurarea pazei frontierelor, în loc să extindă consecinţele propriilor politici greşite.

Ieri Comisia Europeană a îndemnat statele membre, inclusiv România, să intensifice ritmul primirii de refugiaţi. Datele Comisiei arată că doar 11% au fost relocaţi până acum./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai