Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor primi un spor de 15 procente raportat la salariul de bază

Comisia pentru muncă din Senat a continuat astăzi dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind salarizarea unitară. Senatorii au adoptat mai multe amendamente la proiectul de lege, între acestea, cele care modifică salariile persoanelor cu funcţii de conducere în învăţământul superior. A fost adoptat şi articolul care prevede acordarea unui spor de 15% pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, după ce iniţial acesta fusese respins. Cătălin Purcaru a urmărit subiectul şi relatează.
Reporter: Comisia pentru muncă din Senat a decis ca toate persoanele cu handicap grav sau accentuat să primească un spor de 15 procente raportat la salariul de bază. Iniţiativa senatorului PMP Dorin Bădulescu a fost votată în unanimitate de membrii comisiei.
Dorin Bădulescu: Haideţi să lăsăm, pentru că e discriminatoriu, să scoatem sintagma ‘handicap’, şi categoriile de persoane cu handicap care vor beneficia de acest spor vor fi stabilite prin hotărâre de guvern în termen de 30 de zile de la momentul intrării în vigoare a prezentei legi.
Reporter: Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, consideră că adoptarea amendamentului reprezintă cea mai bună variantă.
Olguţa Vasilescu: În Legea 284 exista amendamentul exact aşa cum l-am preluat noi. Noi nu am făcut niciun fel de modificare la acest articol. De ce? Pentru că în general pentru astfel de persoane trebuie să fie comisii medicale care se pronunţă vizavi de indemnizaţia lor, de drepturi, de gradul de handicap, şi toate lucrurile acestea.
Reporter: Senatorii au revenit asupra deciziei luate în prima parte a zilei, când sporul de 15% pentru persoanele cu handicap vizual prevăzut în proiectul legii salarizării a fost respins în comisie./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai