2017. május 18

Románia az utolsó helyen szerepel a lakások túlzsufoltsága szempontjából

Az Európai Unió szintjén, a lakások túlzsufoltsági mutatója alapján, Románia az utolsó helyen szerepel. Az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat adatai szerint ugyanazon lakásban több családtag, legkevesebb négy személy él, és a lakhatási körülmények is nagyon rosszak. A háztartások több mint 15 százaléka esetében a rezsiköltség a család összjövedelmének több mint 40%-át teszi ki, közölte a Habitat for Humanity România nemkormányszervezet igazgatója, Roberto Pătrăşcoiu, a lakhatósági körülmények javitásáról szóló megbeszélésen. „Romániában több mint öt millió ember él szegénységben, s ezek közül 1,5 millió gyermek. Sokak számára a szegénység azt jelenti, hogy többen vannak egy lakásban, illetve a lakásfelújitási lehetőségek hiánya. Jelenleg a román állam szocális lakások épitésével segiti a rászorulókat. De, elmúlt annak az ideje, hogy csak az államnak kell gondoskodnia a szocális lakásokról. Ebben a problémában szükség van a közintézmények, a civilszervezetek és a magánszféra közreműködésére is”, hangsúlyozta Roberto Pătrăşcoiu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

A Múzeumok Nemzetközi Napja

A Múzeumok Nemzetközi Napját 1977 óta, 35 öt éve, hogy ünnepeljük, minden május 18-án. E nap alkalmából Bukarestben és az ország számos városában kiállitásokat nyitanak meg a közönség számára. A Nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum is megnyitja kapuit, amelyet a közönség ingyen tekinthet meg. Szombaton, országszerte, a Múzeumok éjszakája nagszabású eseményen több kultúrális intézmény várja a látogatókat. Ezzel szemben, számos romániai múzeum alkalmazottjai bejelentették, hogy tiltakozó akcióba kezdenek. Mint Decebal Vleja, a Romániai Nemzeti Történelmi Múzeum Dolgozóinak Szakszervezeti elnöke a román közszolgálati rádiónak elmondta, a tiltakozást az egységes bértövény és a kultúra terén tapasztalható bérkülönbségek, valamint a 2/2017 számú kormányrendelet váltotta ki, melynek értelmében a fizetéseket csak a kultúra terén dolgozó alkalmazottak felének emelték meg, azt a benyomást keltve, hogy a múzeumok alacsonyabb rendű intézmények.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök Lengyelországba látogat

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök csütörtökön megkezdte lengyelországi látogatását, mely alkalommal részt vesz a Közép-kelet-európai parlamentek elnökeinek csúcsösszejövetelén. A Varsóban tartandó magas szintű rendezvény fontosabb témái között szerepel a regionális biztonság, az infrastruktúra fejlesztése az észak-dél tengelyen és a nemzeti parlamentek szerepe a nemzetközi politikában. A munkálatokon beszédet mond Călin Popescu Tăriceanu is a modern társadalmat meghatározó, Románia által uniós csatlakozása révén vállalt alapvető értékek tiszteletben tartásának fontosságáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Romániába látogatott a versenypolitikáért felelős uniós biztos, Margrethe Vestage

Az Európai Bizottság újabb szabályozásokat hagyott jóvá az állami támogatásokra vonatkozóan. A új szabályozások értelmében a kikötőknek és repülőterenek, a kultúra terén és a külterületi övezeteknek nyújtandó támogatások nem képezik a brüsszeli testület előzetes kivizsgálásának tárgyát.A cél: az emlitett területeken történő befektetések megkönnyitése és új munkahelyek létrehozása. A versenypolitikáért felelős uniós biztos, Margrethe Vestage úgy nyilatkozott Brüsszelben, hogy az egységes piac keretében a legkedvezőbb körülmények megteremtésére törekszik, hogy a vállalatok is az egyenlőség jegyben vehessék fel a versenyt. Az európai biztos, romániai látogatása során, megbeszéléseket folytat Sorin Grindeanu miniszterelnökkel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Hétfőn kezdi meg a meghallgatásokat a 2009-es választásokat kivizsgáló bizottság

Hétfőn lát munkához a 2009-es választásokat kivizsgáló bizottság és elsőként Dan Andronicot, az Állandó Választási Hatóság akkori elnökét hallgatja meg. A 2009-es elnökválaztások jelöltjét, Mircea Geoană-t és választási kampányáért felelős Dan Şovat és Viorel Hrebenciucot kedden, mig szerdán azokat hallgatja meg a bizottság, akik abban az időben a Belügyminisztériumot és a Speciális Távközlési Szolgálatot vezették.Mihai Fifor szociáldemokrata szenátor, a bizottság elnöke elmondta, hogy mindekit meghallgatnak, akik részt vettek a 2009-es eseményekben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Rozalia Ganciu