Revista presei internaţionale – 18 mai 2017

Noul preşedinte francez, Emmanuel Macron, a desemnat componenţa guvernului, cu 22 de membri, anunţă presa internaţională. Cabinetul francez include în principalele posturi mai multe nuanţe politice, ca parte a promisiunii lui Macron de înnoire şi de asigurare a unei punţi între stânga şi dreapta, notează Liberation. Macron se sprijină pe veterani ai politicii, pentru a-şi pune în operă ‘revoluţia’ promisă, titrează El Pais. Europa, Siria, Irak, Rusia – acestea sunt dosarele grele care îl aşteaptă pe noul ministru de Externe, Jean-Yves Le Drian, scrie Le Monde. Agenda este deja una încărcată, cuprinzând summit-ul NATO din 25 mai, întâlnirea preşedintelui francez cu omologul său american, summitul G7, Consiliul European din iunie şi summit-ul G20 de la Hamburg, şi asta doar pentru început, atenţionează Le Monde.
În urma celor mai recente scandaluri de peste ocean, aliaţii Statelor Unite evaluează impactul presupuselor dezvăluiri de informaţii confidenţiale Rusiei, de care este acuzat preşedintele Donald Trump, consemnează The Wall Street Journal. Unii dintre aliaţi sunt uimiţi şi alarmaţi, dar asigură că America rămâne un partener vital, scrie ziarul american. Nici republicanii nu îl vor abandona pe Trump, în pofida ultimelor scandaluri, titrează Newsweek. Totodată, israelienii susţinători ai lui Trump refuză să creadă că liderul american ar fi trădat încrederea ţării lor dezvăluind date confidenţiale transmise de ei, şi preferă să acuze presa pentru tensiunile apărute, scrie Haaretz, adăugând că Trump a discutat în continuare cu premierul Netanyahu despre vizita sa din 22 mai în Ţara Sfântă. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat dispus să trimită Congresului american transcrierile discuţiei în cauză, dintre preşedintele SUA şi ministrul rus de Externe, şi a calificat zarva de la Washington ca fiind „o schizofrenie politică”, adaugă Time. În acelaşi timp, preşedintele Rusiei l-a primit la Soci pe premierul italian Paolo Gentiloni, declarând că relaţiile ruso-italiene se bucură de succes, remarcându-se o creştere a dinamicii în domeniile comercial şi economic, anunţă Ria Novosti. Cu ocazia întrevederii, Gentiloni a susţinut că ţara sa consideră, în continuare, ca fiind inadmisibilă prelungirea automată a sancţiunilor împotriva Rusiei, şi a subliniat necesitatea unei discuţii serioase în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei din Ucraina, informează Tass.
Ucraina a luat noi măsuri împotirva Rusiei, adoptând decizia controversată de a bloca accesul la serviciile de internet ruseşti foarte populare, anunţă La Libre Belgique. Dur criticată de Kremlin, dar şi de internauţii ucraineni, această decizie intensifică războiul economic, dar şi pe cel informatic, pe care îl poartă Kievul şi Moscova, în ultimii ani, adaugă ziarul belgian. Consiliul Europei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Kievului de a impune sancţiuni asupra reţelelor sociale ruseşti, deoarece contravine percepţiei comune cu privire la libertatea de exprimare, scrie Evropeiska Pravda. Human Rights Watch consideră că preşedintele ucrainean ar trebui să anuleze interdicţia impusă, deoarece este un atac cinic asupra dreptului la informare, care afectează milioane de ucraineni, citează Ukrainska Pravda.
La Cannes, s-a întins deja covorul roşu pentru celebrul Festival de Film, aflat la cea de-a 70-a ediţie, într-o atmosferă de maximă securitate, cu drone care survolează oraşul, scrie presa franceză. Să înceapă petrecerea, titrează Le Monde. Festivalul promite o ediţie bogată în celebrităţi precum Nicole Kidman sau Isabelle Huppert, şi un juriu prezidat de Pedro Almodóvar, din care fac parte şi alţi regizori, ca Park Chan-Wook, Paolo Sorrentino şi Maren Ade, aminteşte Liberation. Tradiţionala conferinţă de presă a juriului a fost marcată de polemica cu platforma Netflix şi refuzul acesteia de a proiecta filmele în cinematografe, constată El Pais. „Mi se pare un pardox să premiezi un film care nu poate fi vizionat într-o sală de cinema”, a ripostat Almodovar, citat de ziarul spaniol. Cine va fi premiat la Cannes?- întreabă în continuare El Pais. Almodovar se declară deschis oricărui tip de film. Şi, până la final, scrie El Pais, juriul are de suportat căldura care face să dea în clocot Coasta de Azur./czaharia

Cristina Zaharia