Gala “Placido Domingo – 50 ani pe scena Operei de Stat din Viena” și concertul de vară susținut în grădina Palatului Schönbrunn din Viena de Orchestra Filarmonicii din Viena pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical.

Gala Placido Domingo – 50 ani pe scena Operei de Stat din Viena

Domingo 50 Vineri, 19 mai, se împlinesc 50 ani de la debutul  celebrului Placido Domingo la Opera de Stat din Viena, pe scena căreia  a revenit constant în îndelungata lui carieră. În acel spectacol din 1967 a interpretat un rol din opera „Don Carlos” de Giuseppe Verdi.

50 ani mai târziu, Placido Domingo va urca din nou pe scena Operei de stat din Viena, într-o gală ce-i este dedicată de binecunoscuta instituție, unul dintre cele mai renumite teatre lirice din lume. În program: câte un act din trei opere de Giuseppe Verdi – ”Bal mascat”, ”Traviata”, ”Simon Boccanegra”, dar și uvertura operei ”Nabucco” a aceluiași compozitor. Alături de Placido Domingo, nume importante ale operei contemporane: soprana Sonya Yoncheva, tenorul Ramon Vargas, soprana Ana Maria Martinez, dar și două nume românești, bașii Dan Paul Dumitrescu și Alexandru Moisiuc. Placido Domingo, ajuns la vârsta de 76 ani, va interpreta, așa cum o face în ultimii ani, roluri pentru voce de bariton. El s-a consacrat în conștiința publică drept unul dintre marii tenori ai celei de a doua jumătăți a secolului XX.

Gala “Placido Domingo – 50 ani pe scena Operei de Stat din Viena” poate fi ascultată în direct la Radio România Muzical, vineri, 19 mai, de la ora 20.00. Comentează Luminița Arvunescu.

Sommernachtkonzert cu Orchestra Filarmonicii din Viena

Pe lângă binecunoscutul concert de Anul Nou de la Viena, Orchestra Filarmonicii din Viena susține în fiecare an un alt concert devenit tradiție: Sommernachtkonzert – Concertul de vară – din Grădina Palatului Schönbrunn din Viena. Este cadoul făcut de celebra orchestră locuitorilor Vienei și turiștilor, un concert în aer liber având ca invitați nume de primă mărime ale scenelor internaționale. Primul Sommernachtkonzert a avut loc în 2004 și de atunci s-a desfășurat anual.

În 2017, concertul de vară de la Schönbrunn va fi dirijat de Christoph Eschenbach, unul dintre cei mai respectați dirijori ai momentului. Solistă va fi cea mai cunoscută și iubită cântăreață americană de operă a momentului: soprana Renée Fleming, o vedetă în adevăratul sens al cuvântului.

Programul muzical este construit în jurul unei idei – “Povești și mituri” – printre lucrările propuse regăsindu-se fragmente din baletul “Frumoasa din pădurea adormită” de Ceaikovski, Aria lunii din opera “Rusalka” de Dvorak, uvertura operei “Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck, dar și teme de John Williams din coloana sonoră a seriei “Harry Potter”.

Concertul poate fi ascultat în direct, joi, 25 mai, de la ora 21.30, la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Comentează Andreea Chiselev. În preambul, de la ora 21.00,  un istoric al acestui concert devenit tradițional, dar și impresii la cald de la reporterii Radio România Cultural prezenți la Viena, cu sprijinul Ambasadei Austriei la București și al Biroului de Turism al Austriei în România.

RADOR, 19 mai