… într-un spectacol în care în prim-plan sunt ”marionetele” întruchipate de “păpuşi vii” cu măşti, care  redau mesajul artistic cu pasiune, fantezie, farmec, umor şi energie debordante!

De fapt, spectacolele de păpuşi şi cele cu măşti, pentru poporul sud-coreean au o semnificaţie aparte, pentru că prin ele îşi pot exprima dorințele și ambițiile fără frică sau rușine şi totodată satirizează diversele probleme ale societăţii. Măștile coreene sunt groteşti și viu colorate, având ochii, nasul și gura conturate exagerat. Ele diferă în funcţie de statutul social, de vârstă sau de personalitatea întruchipată. De pildă,  masca unui personaj în vârstă, este neagră și întunecată, în schimb cea a unui tânăr este  roșie și strălucitoare, masca unei persoane neglijente şi agresive este redată prin culoarea roşie, cea care exprimă nebunia şi incompetenţa este galbenă sau de culoare deschisă iar cea care exemplifică un caracter anxios şi marginalizat de societate este neagră sau de culoare închisă. Pentru a simboliza duplicitatea unui personaj, măștile sunt uneori pictate jumătate de culoare roșie și jumătate de culoare albă.

Trupa “Expression Crew” din Republica Coreea

Este renumită pentru că a fost primul grup coreean care a reușit să câștige “International Battle of the Year” în anul 2002, plasând astfel Republica Coreea pe harta mondială a fenomenului break-dance/b-boy.  Trupa, fondată de Woo Sung Lee (coregraf cu peste 20 de activitate în lumea show- business sud-coreean, care a colaborat şi cu alte grupuri de succes precum BIGBANG, Jay Park, Seo Tai-ji, Seven) speră ca prin spectacolele sale să aducă în prim- plan diversele stări emoţionale prin care trece un dansator de-a lungul vieţii sale. De altfel, pentru interpretarea sa,  “Expression Crew” a fost selectată de “Korea Motion” ca cea mai bună trupă a anului 2007.

În 2005 a fost conceput spectacolul “ Marionette” care, de la prezentarea sa în premieră în Republica Coreea, a cunoscut succesul în întreaga lume.

Poza 1Spectacolul “Marionette” în România

Marionette”  a cucerit publicului de pretutindeni prin alcătuirea inteligentă a unui show de tip mozaic, în care se întâlneşte vechiul cu noul: teatrul tradiţional ( de păpuşi, de măşti, de pantomimă), cu o coregrafie modernă (B-boying adică breakdancing-ul), cu elemente preluate din filme celebre (E.T., Transformers, Ghost busters),  pe o muzică actuală ( hit-uri ale genurilor pop şi k-pop reprezentate printre alţii de 2NE1, Michael Jackson) şi cu elemente media spectaculoase ( grafică video, lasere și efecte speciale)!

De fapt, Woo Sung Lee, liderul trupei Expression Crew,  şi-a dorit ca B-boying și street dancing (dansul de stradă) interpretate pe o scenă de teatru, să reprezinte un pas important în evoluția genului şi prin care publicul larg să observe că aceste stiluri, aparent diferite, pot oferi un spectacol armonios.

Poza 2 „Marionette”  este  alcătuit din trei secţiuni: “Magazinul Marionette” ( locul în care se găsesc diverse stări care îţi conturează destinul, de la bucurie la necaz, de la fericire la conflict, de la frustrări la iertări), “ Marionette şi fata cu pălărie roşie” ( o inspirată  poveste despre iubire şi visare) şi

Vrăjitorul şi ultima sa apariţie” ( cel căruia i se atribuie un rol important în declanşarea crizelor sau în redescoperirea speranţei).

 

Poza 3“Păpuşile vii”, prin interpretarea lor artistică dar şi acrobată, expun cele trei poveşti într-un decor care aminteşte de  spectacolul tradițional de păpuși, unde personajele sunt „manevrate” de un maestru păpuşar prin aşa numitele fire de fier care de fapt sunt lanţuri. Artiştii îmbrăcaţi în costume, care amintesc de cele ale păpuşilor şi cu nelipsitele măşti, transformă totul într-un joc misterios de lumini şi umbre! Desigur, ceea ce atrage sunt mişcările mecanice sau cursive susţinute de artişti prin intermediul elementelor de b-boy ( hip-hop, muzica funk, breakbeats la care se adaugă cele de pop) prezentate  într-o coregrafie modernă! Cum să nu te impresioneze performanţele acrobatice ….precum învârtirea pe cap parcă la nesfârşit sau salturile incredibile asemănătoare felinelor!

În România, Ambasada Republicii Coreea la Bucureşti, a adus acest spectacol de succes, în parteneriat cu “Teatrul de pe Lipscani” din Bucureşti şi cu“Filarmonica Banatul” din Timişoara, ( 16-18 mai 2017).