În Iran se aşteaptă rezultatele parţiale la alegerile prezidenţiale

În Iran se aşteaptă rezultatele parţiale la alegerile prezidenţiale după scrutinul de ieri. Mai multe bloguri şi site-uri reformiste iraniene susţin că după numărarea a aproximativ 37 de milioane de voturi, actualul preşedinte, moderatul Hassan Rouhani, ar fi adunat peste 21,5 milioane de voturi, în timp ce principalul sau contracandidat, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, ar avea doar 14 milioane. Până acum, Ministerul iranian de Interne nu a confirmat aceste date, deşi anunţase că rezultatele vor fi prezentate pe măsură ce sunt numărate buletinele de vot. Relatează acum trimisul nostru special la Teheran, Carmen Gavrilă:
Reporter: O campanie electorală intensă şi foarte liberă mai ales pe reţelele de socializare, dezbateri televizate între candidaţi, extrem de animate, acuzaţii de corupţie, şomajul ridicat şi o economie care încă nu şi-a revenit de pe urma sancţiunilor internaţionale au adus la urne un număr foarte mare de iranieni. Astfel, Ministerul de Interne a prelungit programul de votare cu cinci ore şi în unele cazuri cu şase /ore/, până la miezul nopţii, ca să poată vota toţi iranienii care au stat ore în şir la cozi, în faţa secţiilor de votare. La urne, părerile au fost împărţite:
-: Acum nu este mai bine decât înainte de acordul nuclear, dar o să votez cu Rouhani ca să nu iasă Raisi, care vrea să închidă din nou ţara.
-: Putem cu siguranţă să continuăm pe drumul bun din ultimii ani numai dacă Rouhani rămâne preşedinte, pentru că el aduce investiţiile de care avem nevoie în Iran.
-: Eu am fete şi deci nu vreau să fie preşedinte Raisi, care este un tradiţionalist. Vreau ca fetele mele să aibă un viitor mai bun.
-: Raisi va avea mai multă grijă de săraci. A zis că o să ne scadă preţurile la alimente şi la electricitate. Pe mine doar asta mă interesează: să trăiesc mai bine.
Reporter: Actualul preşedinte moderat vrea să continue politica de deschidere spre Occident, în timp ce principalul său contracandidat, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, susţine că deschiderea spre Vest nu a avut suficiente beneficii economice pentru ţară./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 mai