2017. május 22

Sorin Grindeanu: Itt az ideje, hogy minden faluban vagy községben legyen bankautomata

Románia vidéki települései “kevésbé vonzók pénzügyi szempontból” a bankok számára, nyilatkozta hétfőn Sorin Grindeanu miniszterelnök, hozzátéve: eljött az ideje, hogy minden faluban vagy községben legyen legalább egy bankautomata. “Románia kevésbé vonzó pénzügyi szempontból az önök számára, és ezt megértem, de lehet, hogy eljött az ideje, hogy a templom, a polgármesteri hivatal, az iskola és a társadalmi beilleszkedést szolgáló helyek mellett legyen miden faluban vagy községben legalább egy bankautomata. Nem kérem, hogy úttörő vagy önkéntes munkát végezzenek, csak azt kérem, hogy gondoljanak a vidék óriási gazdasági potenciáljára, hiszen itt él a román lakosság fele, és azt hiszem, hogy ez korlátlan lehetőségeket nyújt, nyilatkozta Grindeanu a Pénzügyi Piac Fórumán, amelyet a Bankok Romániai Egyesülete szervezett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05-22)

Hármas találkozó: Grindeanu- Dragnea-Tăriceanu

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a hét végén Sorin Grindeanu államfővel és Călin Popescu Tăriceanu ALDE-vezetővel találkozik, mely alkalommal elemzik a kormány munkáját, ami nem jelenti azt – mondotta Liviu Dragnea -, hogy a megbeszélések a kormány átalakitására vonatkozó javaslattal zárulnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Munkához látott A 2009-es elnökválasztásokat vizsgáló bizottság

A 2009-es elnökválasztásokat vizsgáló parlamenti bizottság, hétfőn, elsőként Dan Andronic újságirót hallgatta meg, aki kijelentette, hogy semmilyen olyan gyanuokkal nem rendelkezik, amely választási csalásra utalna. Meghallgatása előtt Andronic nyomatékositotta, hogy a médiában közölt adatokon kivül nem rendelkezik új adatokkal és mindössze bővebben akarja tájékoztatni a bizottságot a Gabrie Oprea lakásán sorra került  látogatásáról, amelyet – mint mondotta – barátként és Traian Băsescu volt államfő tanácsosaként tett. “Én soha sem beszéltem választási csalásról. Mindenesetre nyolc év után nagyon nehéz bebizonyitani a választási csalás tényét”, fűzte hozzá Dan Andronic. A képviselőház portálján élőben közvetitett meghallgatáson, Dan Andronic azt nyilatkozta, hogy azért hivták Gabriel Oprea otthonába, hogy tanácsot adjon, hogy hogyan viszonyuljanak a médiához, de Oprea lakásán egy válságcsoportot talált. “A választási körülményekről van szó, arról, hogy az Oprea lakásán tartózkodók sokat veszitettek volna, ha Traian Băsescu nem kerül ki győztesnek az elnökválasztásokon és a választások győztese Mircea Geoană lesz”, magyarázta Dan Andronic. A parlamenti kivizsgáló bizottság meghallgatta Marian Muhulet-et is, aki 2009-ben is az Állandó Választási Hatóság alelnöke volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

A héten nyilvános vitára bocsátják a üdülési utalványra vonatkozó törvény

A törvény értelmében, az üdülési (vakációs) utalványok a kibocsátás időpontjától számitva egy évig érvényesek, kizárólag belföldi üdülésre lehet beváltani az utazási irodáknál és csak a haszonélvező használhatja, mivel személyi azonositóval lesz ellátva, tájékoztatott Mircea Dobre turisztikai miniszter. A közalkalmazottaknak évente egy vakációs jegy jár majd, ennek értéke a jelenlegi bruttó minimálbérrel egyenlő, azaz 1.450 lej lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Egyre többen dolgoznak a szabadság ideje alatt

Egyre elterjedtebb az álszabadságolás a munkapiacon. A Szilágy megyei munkaügyi felügyelőség sok olyan esettel találkozott a magánszférában, ahol az alkalmazottak pihenő vagy fizetetlen szabadságon szerepeltek papíron, noha naponta munkába jártak. A Szilágy megyei munkaügyi intézet  felhívta a figyelmet, hogy egyre több alkalmazottat küldenek fizetetlen szabadságra, anélkül, hogy ezt megelzően tájékoztassák őket. Valószinüleg a munkáltatók így próbálnak kibújni az adózás alól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Gănciulescu Rozália