Invitaţie la bal, la Teatrul Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră sâmbată, 3 iunie, la Radio România Cultural, ora 9:00, spectacolul Cel mai mic bal din lume, de Malina Prześluga, adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Mâzgăreanu. Premiera este o coproducţie realizată cu participarea Institutului Polonez din Bucureşti.

Textul dramatic al scriitoarei Malina Prześluga a fost făcut cunoscut în teatrul românesc prin spectacolul-lectură omonim, cu aceeaşi distribuţie şi acelaşi regizor, în festivalul internaţional organizat de Teatrul Nottara, Fest(in) pe Bulevard, ediţia 2014, care a avut drept focus teatrul polonez. În avanpremieră, spectacolul radiofonic Cel mai mic bal din lume are o audiţie cu public găzduită de Teatrul Nottara, joi, 1 iunie, ora 11:00, Sala George Constantin. La acest eveniment participă realizatorii spectacolului, actori, reprezentanţi ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti şi ai Institutului Polonez din Bucureşti, jurnalişti, oameni de teatru şi, nu în ultimul rând, ascultători fideli ai Teatrului Naţional Radiofonic.

Povestea o are în centru ei pe Prinţesa Sclipici, o fetiţă răsfăţată şi convinsă că toată lumea se învârte doar în jurul drăgălaşei sale persoane. O serie de situaţii neobişnuite şi amuzante, aşa cum doar în poveşti se petrec, de întâlniri cu personaje simpatice, o vor îndemna pe Sclipici să-şi schimbe atitudinea. Împreună cu ea, ascultătorii se distrează şi pot învaţa să facă diferenţa dintre bine şi rău. Istoria se încheie cu cel mai mic bal din lume, dar şi cel mai frumos, prilej de bucurie şi pentru părinţii Prinţesei, Regina Mititica şi Regele Mititel, la fel ca şi pentru toţi prietenii Prinţesei Sclipici. În distribuţie sunt prezenţi actori importanţi ai scenei Teatrului Nottara, cu remarcabile realizări şi în spectacole radiofonice: Ioana Calota, Ion Grosu, Alexandru Mike Gheorghiu, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Vlad Balan, Diana Roman.

Pe site-ul Teatrului Naţional Radiofonic, http://www.eteatru.ro/, în perioada 22-28 mai, se desfăşoară un concurs adresat copiilor, având drept temă premiera Cel mai mic bal din lume. Răspunsurile la întrebările concursului trebuie trimise până pe 28 mai, la adresa de e-mail: eteatru@gmail.com.

Cele 5 premii ale concursului sunt oferite de Institutul Polonez din Bucureşti, coproducătorul spectacolului; este vorba despre 5 exemplare ale volumului Hărţi, O călătorie prin ţările, mările şi culturile lumii, de Aleksandra Mizielińska şi Daniel Mizieliński, Editura Humanitas, 2016. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi şi vor primi premiul prin poştă.

RADOR (22 mai)