2017. május 26

Magyarázatot vár Junckertől a PSD elnöke az EB prognózisai miatt
Levélben kér magyarázatot Liviu Dragnea Jean Claude Junckertől az Európai Bizottság Romániával szemben tanúsított „hozzáállásáról”. Erről egy csütörtök esti televíziós műsorban beszélt a szociáldemokrata pártelnök, hozzátéve, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Romániáról készült jelentésében közzétett becslések sem a valós gazdasági adatokon alapulnak. „Én már régóta nagyon nyíltan beszélek, a következményektől függetlenül. Egyeztettem a téma kapcsán Tăriceanuval is, és jövő héten hivatalos levelet intézünk Jean Claude Junckerhez, magyarázatot kérve tőle az EB hozzáállásáról, amelynek hátterében egyetlen dolog állhat: bizalmatlanságot akarnak kelteni a kormányprogrammal kapcsolatban, hogy csökkenjenek a külföldi befektetések” – fogalmazott Dragnea egy kereskedelmi televízió műsorában. A PSD és a képviselőház elnöke ismét hangsúlyozta, hogy az évek során sok esetben jelentős eltérések voltak az EB prognózisai és a későbbi valós gazdasági adatok között. „2013 tavaszán azt jósolták, hogy 2,6 százalékos lesz az államháztartási hiány, és végül 2,1 százalékos lett. 2014-ben 2,2 százalékos jeleztek előre, és 1,4 százalékos volt a deficit. 2015-ben 1,6 százalékot mondtak, 0,8 százalék lett. 2016-ban furcsamód 2,8 százalékos deficitet jósoltak, és 3 százalékos hiánnyal zárta az évet a Cioloş-kormány. Jelen pillanatban egyetlen adat, egyetlen mutató sem adhat okot az aggodalomra az Európai Bizottságnak vagy az IMF-nek” – tette hozzá a nagyobbik kormánypárt elnöke. Az Európai Bizottság figyelmeztetésben részesítette hétfőn Romániát, amiért 2016-ban jelentősen eltért középtávú költségvetési célkitűzéseitől, ugyanakkor javaslatot tett a Tanácsnak: ajánlásban kérje az országot, hozza meg a szükséges korrekciós intézkedéseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)
Olguţa Vasilescu reméli, hogy július elsejétől hatályba léphet az új bértörvény
Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter pénteken azt nyilatkozta Craiován, hogy reményei szerint július elsejétől életbe léphet a bértörvény, mert elméletileg minden eljáráshoz elegendő idő van még hátra. „Semmilyen gond nincs a bértörvénnyel. Remélem, hogy jövő héten elfogadja a képviselőház, hogy július 1-jétől alkalmazhassuk. Persze meg kell várnunk, hogy megtámadják-e az alkotmánybíróságon, vagy Klaus Iohannis elnök visszaküldi-e a parlamentbe megfontolásra. Elméletileg még ezekre is jutna idő, hogy július elsejéig bevezessük a törvényt” – nyilatkozta Vasilescu. A munkaügyi miniszter azt mondta, hogy a „bértörvényt minden közalkalmazott várja” és szerinte senki sem szeretné késleltetni a törvény életbe lépését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)
Óvadék ellenében szabadon bocsátják Sebastian Ghiţăt
A belgrádi hatóságok óvadék ellenében szabadon bocsátják Sebastian Ghiţăt. A romániai sajtó információi szerint a volt képviselő ügyvédje már ki is fizette a 200 ezer eurós óvadékot. Az üzletembernek tilos elhagynia Belgrád területét, és havonta kétszer kell jelentkeznie a rendőrségen. Ghiţăt két hónapja tartóztatta le a szerb rendőrség, amikor hamis iratokkal akarta igazolni magát. Az üzletembernek decemberben veszett nyoma, amikor Bukarestből Ploieşti fele tartva megszökött az őt követő hatósági autó elől, két nappal azután, hogy megvonták a mentelmi jogát. z üzletember ellen több ügyben is nyomoznak az ügyészek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)
Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Constantin Niţă volt energiaügyi minisztert
Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a legfelsőbb bíróság Constantin Niţă volt energiaügyi minisztert, abban az ügyben, amelyben befolyással való üzérkedéssel vádolta meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Emellett 303 000 lejes összeg elkobzásáról is döntöttek a bírák, és fenntartották a vagyonzárat. Az ítélet nem jogerős. Constantin Niţă ellen befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat. A DNA szerint 2013-ban a volt miniszter közbenjárt annak érdekében, hogy a iaşi-i polgármesteri hivatal szerződést kössön Tiberiu Urdăreanu üzletember cégével. A volt tárcavezető cserében megkapta a szerződés értékének 5 százalékát, 30 000 eurót, illetve 303 118 lejt, amelyet nagyrészt pártja költségeinek fedezésére fordított – állítja a DNA. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)
Kanyaró miatt meghalt egy Dolj megyei csecsemő
Meghalt csütörtökön egy kanyaróval fertőződött, négy hónapos kislány a craiovai sürgősségi kórházban. A Dolj megyei közegészségügyi igazgatóság szóvivője szerint a csecsemő kiskorú édesanyjától kapta el a betegséget, aki nem volt beoltva kanyaró ellen. A kislányt május 10-én utalták kórházba a kanyaróvírus tüneteivel, majd légúti szövődmények léptek fel, és ezekbe halt bele – mondta a craiovai sürgősségi kórház igazgatója, Cristina Geormăneanu. Dolj megyében ez a hatodik olyan haláleset, amelyet kanyaró okoz, országos szinten a huszonhetedik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)