Muntenegru va deveni oficial membru NATO pe 5 iunie

Oficialii NATO au comunicat că Muntenegru va fi oficial cel de-al 29-lea stat al NATO la 5 iunie, când la Washington vor fi depuse toate documentele de aderare la Tratatul Nord-Atlantic. Deja de joi, premierul muntenegrean, Dusko Markovic, a participat la summitul NATO de la Bruxelles.

Reamintim că Olanda este singurul stat din cele 28 de state membre NATO care nu a ratificat documentele de aderare a Muntenegrului la NATO, dar se așteaptă ca la 1 iunie această procedură să fie finalizată. Atunci, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va invita în scris Muntenegru să adere la NATO.

Odată cu aderarea Muntenegrului, NATO va controla întregul litoral al Mării Adriatice, deoarece Albania, Croația, Slovenia și Italia sunt deja membre NATO – a comentat Agenția FRANCE-PRESSE.

În iulie 2016, Moscova a apreciat că, prin primirea Muntenegrului, „NATO continuă politica confruntării pe continentul european și stabilește noi linii de demarcație”. Însă secretarul general NATO a apreciat că aderarea Muntenegrului la NATO este „importantă pentru Balcanii de Vest și demonstrează că ușile acestei alianțe politico-militare sunt deschise pentru noi state membre”./rmihaj/cvanatoru

www.rts.rs – 26 mai