Revista presei internaţionale- 26 mai 2017

Întreaga presă internaţională îşi concentrează atenţia asupra summitului NATO de la Bruxelles, la care este prezent şi preşedintele SUA, Donald Trump. Înaintea reuniunii, după cum scrie Daily Mail, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Alianţa se va alătura coaliţiei conduse de SUA împotriva jihadului declarat de Statul Islamic. „Acest lucru va transmite un puternic mesaj politic legat de angajamentul NATO în lupta împotriva terorismului”, a spus Stoltenberg. El a subliniat, totodată, că acest lucru nu presupune ca NATO să aibă un rol combatant în lupta împotriva ISIS sau împotriva altor grupări teroriste islamiste din Siria şi din Irak. „Aliații mai răspund unei solicitări din partea președintelui Donald Trump de a stabili bugete anuale, pentru a asigura că membrii săi îndeplinesc obiectivele privind cheltuielile de apărare”, scrie Stars and Stripes.
„Un summit NATO pentru a-l flata pe Donald Trump” – este titlul dat de La Croix unui articol în care sunt enumerate principalele întrebări pe ordinea de zi a summitului Alianţei: „Îşi vor creşte statele europene bugetele militare? Poate face faţă NATO ameninţării teroriste? Va confirma Donald Trump angajamentul Statelor Unite vizavi de articolul 5 al Tratatului de la Washington, cheie de boltă a solidarităţii transatlantice?” Acelaşi ziar citează afirmaţiile secretarului general Jens Stoltenberg: „Niciodată, de la sfârşitul războiului rece, nu s-a mai confruntat NATO cu provocări ca cele din prezent”.
Sub titlul „Apărarea Europei înaintea Europei apărării!”, Le Figaro prezintă opiniile unui analist francez potrivit căruia la summitul NATO „este util să ne aplecăm asupra capacităţilor militare disponibile pentru apărarea Europei”. El apreciază că din punct de vedere al mijloacelor financiare, umane sau materiale, „starea lucrurilor este alarmantă”.
„Trump, May şi Macron s-au întâlnit pentru prima dată la summitul NATO”, titrează Gazeta.ru. „28 de şefi de stat, membri ai celei mai puternice alianţe militare din istorie, s-au întâlnit în capitala Belgiei. Pe ordinea de zi – discuţia despre ameninţările terorismului mondial, în mod evident, pe fondul exploziilor de la Manchester. Al doilea subiect examinat – mai puţin acut, dar mai amplu, după cum recunosc liderii Alianţei – finanţarea blocului. Regulile se pregăteşte să le dicteze noul membru al clubului, Donald Trump”, comentează ziarul rusesc. „NATO reprioritizează ameninţările. Alianţa mută atenția de la Rusia spre Afganistan și Irak”, scrie Kommersant, care constată că „tema rusească”, care a dominat agenda NATO în ultimii doi ani, începe să treacă în planul al doilea, pe fondul luptei cu terorismul în Europa şi măsurile care urmează să fie luate referitor la strategia viitoare pentru Irak şi Afganistan.
În ceea ce priveşte Turcia, recâştigarea poziţiei sale de aliat strategic predictibil şi de încredere în politica sa externă este direct proporţională cu politicile pe care le va promova în interiorul NATO, potrivit ziarului turcesc HÜRRIYET, care mai comentează: „În locul discursurilor antieuropene, care în ultima vreme au devenit obişnuite, este nevoie de un limbaj de întregire, de unire şi care să apropie Turcia de Europa. Aliaţii noştri vor să considere Turcia nu ca o povară, ci ca un partener real”.
„Oraşul lui Manneken Pis este pur şi simplu blindat de forţele de ordine, din motive de siguranţă”, remarcă italianul La Stampa, care scrie că „scurta reuniune a liderilor aliaţi a fost convocată pentru a-i ura bun-venit lui Trump”, în timp ce La Repubblica se concentrează pe faptul că premierul britanic Theresa May s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Statelor Unite pentru a discuta, între altele, „despre scurgerile de informaţii care au înfuriat Londra şi care au dus la răsunătoarea decizie de a se suspenda schimbul de informaţii cu SUA”.
New York Times a publicat fotografii făcute de poliţia britanică cu resturile bombei folosite în atentatul de la Manchester. Ministrul de interne britanic, Amber Rudd, şi-a exprimat „iritarea” pentru publicarea de către o parte a media americane a unor detalii despre identitatea atentatorului înainte ca poliţia să-l indice oficial. O sursă de la Whitehall a declarat pentru The Guardian: „Au fost prezentate proteste la toate nivelurile la care există legături între autorităţile britanice şi omologii americani. Este inacceptabil”. Potrivit corespondentului BBC News pe probleme de securitate, oficialii britanici cred că forţele de ordine americane ar fi responsabile de acest incident şi nu Casa Albă. Conform Sky News, scurgerile de informaţii i-au înfuriat şi pe şefii departamentelor antiteroriste din poliţia britanică, autorităţile americane fiind acuzate de aceştia de încălcarea încrederii.
„Dezvăluirea informaţiilor privind identitatea autorului atentatului de la Manchester subminează credibilitatea Statelor Unite în lumea întreagă”, titrează Washington Times, care aminteşte că acestea survin imediat după acuzaţiile conform cărora preşedintele Trump ar fi dezvăluit Rusiei informaţii strict secrete şi după eliberarea dintr-o închisoare militară americană a lui Chelsea Manning, analista de informaţii care a furnizat site-ului WikiLeaks documente militare americane secrete.
Iar preşedintele Donald Trump s-a întâlnit joi la Bruxelles cu liderii Uniunii Europene, în contextul în care Marea Britanie este „furioasă” din cauza scurgerilor de informaţii, scrie Washington Post. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat după întrevederea cu preşedintele Trump că au căzut de acord asupra necesităţii de a combate terorismul, dar că au rămas şi o serie de divergenţe. USA Today remarcă faptul că Donald Trump „nu a reuşit să scape de controversele privind dezvăluirea de informaţii către Rusia, care îl urmăresc atât acasă, cât şi în străinătate”. Financial Times comentează că „Trump şi liderii europeni şi-au exprimat punctele de vedere diferite privind Rusia, comerţul şi schimbările climatice, într-o reuniune în care ambele părţi au căutat să demonstreze că alianţa transatlantică este încă solidă”. „La Bruxelles, o primă întâlnire „amicală” între Trump şi liderii UE” – titrează Le Monde, iar France Soir concluzionează: „Liderii uropeni l-au primit destul de rece pe Donald Trump în prima sa vizită la Bruxelles”.

(Daniela Sîrbu – RADOR)