2017. május 29

Klaus Iohannis üzenete  a Világszerte élő románok napja alkalmából

A Világszerte élő románok napja alkalmából megfogalmazott üzenetében Klaus Iohannis államfő kihangsúlyozta: óhaja az, hogy a külföldön élő románok összefogjanak és kölcsönösen támogassák egymást, illetve vegyenek részt a saját életükre kiható döntésekben. “Az országhatárán túl élő nagyszámú román hozzájárulásának elismeréséről a legnagyobb tanubizonyságot azáltal teheti az állam, hogy szolgálatukban áll. Ezen románok irányában már történtek bizonyos lépések az internetes konzuli szolgáltatás létrehozása, az oklevelek elimerésének leegyszerűsitése révén, valamint hazatérésük vállalkozásokkal való támogatásával”, fűzte hozzá az államfő közleményében. Megjegyzendő, hogy a Világszerte élő románok napját minden évben, május utolsó vasánapján ünnepeljük. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Szeminárium: “Hozzuk közelebb otthonunkhoz a román nyelvet”

A Világszerte élő románok napja alkalmából a kormány szemináriumot szervezett a “Hozzuk közelebb otthonunkhoz a román nyelvet” témakörrel. A bukaresti rendezvényen számos, külföldről érkezett főiskolás, művész és tanár vett részt. Andreea Pastarnac tárcavezető előadásában kitért a külföldi román iskoláknak nyújtott állami támogatásokra, melynek célja a határon túli románok nyelvi identitásának megőrzése. Pavel Nastase tanügyminiszter aggodalmának adott hangot a családjaikkal hazatérő, egy ideig külföldön tanult gyermekek beilleszkedése miatt a román iskolákba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Új mentőkocsik beszerzése – a miniszterelnök figyelmében

“Az új mentőkocsik beszerzése saját és kormánycsapatom figyelmében áll”, irta egyik közösségi portálon Sorin Grindeanu miniszterelnök. Mint hozzáfűzte, ezzel kapcsolatosan az utóbbi hetekben megbeszéléseket folytatott valamennyi illetékes tényezővel és a következő napokban tárgyal a belügy- és az egészségügyi miniszterrel, valamint  a Sürgösségi Helyzetek Felügylőségének vezetőjével. “A lényeg az, hogy a román páciensek modern mentőszolgálatba részesüljenek mielőbb”, fűzte hozzá a miniszterelnök. Raed Arafat államtitkár, a Belügyminisztériumhoz tartozó Sürgösségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője az állitja, hogy az egészségügyi minisztérium egyes tisztviselői folyamatosan szabotálták az Ambulanta és a SMURD rohammentő-szolgálat felszerelésének bővitését, amelyet a két minisztérium között létrejött protokoll is előirányoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Meghosszabbitották a nyugdijhoz szükseges szolgálati idő megvásárlását

Azok, akik nem tesznek eleget az öregségi nyugdijjogosultsági feltételeknek, azaz nincs meg a  hatályban levő törvény előirányozta, nyugdijhoz szükséges szolgálati idő, ezt az év végéig kiegészithetik, vagyis megvásárolhatják. „A munkarégiség maximum öt évre visszamenőleg vásárolható meg, s ezt az időszakot a nyugdijbiztositási szerződés mekötésétől számitják”, pontositotta Florian But, a Szilágy megyei Nyugdijpénztár képviselője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A bértörvény-tervezete eljutott a képviselőház munkaügyi bizottságához

A közalapokből fizetett alkalmazottak bérezésére vonatkozó törvénytervezettel hétfőtől ka épviselőház munkaügyi bizottsága foglalkozik. A jogszabálytervezet megvitatása után a bizottság jelentést dolgoz ki, amelyet jóváhagyás végett a képviselőház plénuma elé terjesztenek. A törvénytervezetet a szenátus a múlt héten elfogadta, de e dokumentum esetében a döntő fórum a képviselőház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Andrei Demény