European Extremely Large Telescope, cel mai mare telescop din lume, este construit în Chile

În Deșertul Atacama din Republica Chile a început construcția celui mai mare telescop din lume European Extremely Large Telescope, (EELT). Amintim Atacama este un deșert de coastă, din America de Sud, format datorită curenților marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitațiile. Deșertul Atacama este cel mai arid din lume, precipitațiile fiind aici de 1,8 l/metri pătraţi la zece ani.
European Extremely Large Telescope, EELT, va fi utilizat în proiectele de cercetare a exoplanetelor, urmând ca toate dotările sale să fie gata până în anul 2024. Autorii acestui proiect iedit promit că telescopul va fi unul dintre cele mai mari din lume. Construcția sa a debutat vineri, 26 mai, la inaugurare fiind prezent și Michelle Bachelet, președinte al Republicii Chile.
«Va fi construit nu doar un telescop, ci una dintre cele mai importante şi certe dovezi a oportunității științei și tehnologiei, precum și a cooperării internaționale», a declarat șeful statului. Potrivit European Southern Observatory (ESO), costurile acestei construcții se vor ridica la un miliard de euro. Aparatul va fi echipat cu cinci segmente de oglinzi, iar diametrul celui mai mare segment va avea 39 de metri, fiind compus din aproape 800 de oglinzi cu șase colțuri fiecare cu un diametru de 1,4 metri. Suprafața cupolei rotitoare a telesopului va fi comparabilă cu dimensiunile unui teren de fotbal, având un diametru de 86 de metri. Masa totală a EELT va fi de cinci mii de tone, dintre care trei mii de tone vor reveni părții mobile a telescopului EELT./vdraguta

www.rosbalt.ru – 29 mai