Preşedintele Vladimir Putin va efectua o vizită la Paris

La Paris, preşedintele francez, Emmanuel Macron, îl primeşte mâine, la Palatul Versailles, pe omologul său rus, Vladimir Putin. Vizita este considerată un test diplomatic major pentru noul lider din „hexagon”, după cum relateaza corespondentul RRA Anton Cazacu.

Reporter: Pretextul acestei vizite, al cărei moment principal se va desfăşura la Palatul de la Versailles, lângă Paris, este inaugurarea unei expoziţii consacrate unei alte vizite de importanţă istorică, cea făcută în Franţa în urmă cu exact 300 de ani, în 1717, de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, vizită care a condus atunci la stabilirea de relaţii diplomatice între cele două ţări. Ideea este de a sublinia, prin vizita făcută în comun la această expoziţie de Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, relaţiile strânse şi îndelungate dintre Franţa şi Rusia. Această încercare de apropiere nu este, însă, deloc simplă. Ne putem aminti că imediat după victoria noului preşedinte francez la alegeri, liderul de la Kremlin l-a felicitat şi i-a cerut să depăşească neîncrederea reciprocă.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, Emmanuel Macron declarase că nu face parte dintre cei fascinaţi de Vladimir Putin, căruia nu-i împărtăşeşte valorile. Punctele de fricţiune au fost numeroase în ultimii ani între Kremlin şi capitalele occidentale, printre care şi Parisul. Anexarea Crimeii şi sprijinirea separatiştilor ruşi din Ucraina au condus UE la impunerea de sancţiuni faţă de Rusia. Preşedintele Emmanuel Macron a promis o discuţie deschisă şi fără concesii pe această temă. Va fi abordată şi situaţia din Siria, unde sprijinul militar acordat de Rusia regimului lui Bashar al-Assad i-a scos, practic, din joc pe occidentali, ţinuţi departe şi de negocierile de pace începute sub egida Rusiei, a Turciei şi a Iranului. Vor fi abordate, de asemenea, lupta antiteroristă la scară mondială, situaţia din Coreea de Nord şi cea din Libia, unde instabilitatea politică favorizeaza încercările migranţilor africani de a traversa Mediterana către ţările europene./lazard/lbadiu

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 28 mai