Secretarul general al Consiliului Europei va efectua o vizită la Chişinău

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, face marţi şi miercuri o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia guvernului moldovean. El va participa la lansarea oficială a Planului de acţiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova.

Reporter: Victor Pogor (Radio Chişinău) – Potrivit unui comunicat al Ministerului moldovean de Externe, vizita secretarului general al Consiliului Europei la Chişinău are drept obiectiv dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei, lansarea oficială a Planului de acţiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pe perioada 2017-2020, precum şi stabilirea priorităţilor viitoare de cooperare bilaterală. Documentul a fost adoptat de către delegaţii Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei la data de 1 februarie 2017 şi are drept scop susţinerea implementării reformelor în domeniile prioritare, precum combaterea corupţiei şi a spălării banilor, sporirea independenţei şi eficacităţii sistemului judiciar, lupta împotriva relelor tratamente şi a impunităţii, consolidarea libertăţii presei şi a măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului.

Thorbjørn Jagland ar urma să discute cu guvernarea de la Chişinău şi modalităţile şi condiţiile de alocare a ajutorului macrofinanciar european pentru Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro. De asemenea, oficialul european va susţine o prelegere publică la Universitatea de Stat din Moldova privind provocările şi ameninţările la adresa securităţii democratice. De notat că Thorbjørn Jagland a fost primul demnitar de nivel înalt care în 2015 a declarat că Republica Moldova este un stat capturat, aflat la marginea prăpastiei. Într-un articol publicat în „The New York Times”, el a vorbit atunci despre perciolele care planează asupra Republicii Moldova, afirmând că statul capturat de oligarhi trebuie să fie întors cetăţenilor./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 mai