2017. május 31

Kihirdette az államfő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról szóló törvényt
Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról (RCA) szóló törvényt – tájékoztat az államelnöki hivatal. A jogszabály értelmében a Pénzügyi Felügyelet (ASF) félévente közzéteszi majd az RCA-kötvények referenciaárát. A biztosítótársaságok nem kötelesek a referenciaárhoz szabni kötvényeik árát. A törvény azt is előírja, hogy a biztosítótársaságoknak kötelességük tájékoztatni ügyfeleiket arról, milyen szempontokat vettek figyelembe a biztosítási díjak kiszámításakor, ugyanakkor a biztosítási szerződés érvényességének lejárta előtt 30 nappal értesíteniük kell a gépjármű-tulajdonost a meghosszabbítás lehetőségéről. A jogszabály szerint a kárvallott személy saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével, ugyanakkor bevezeti a törvény a biztosítók közötti közvetlen elszámolás lehetőségét. A jogszabály azt is előírja, hogy a gépkocsi-tulajdonosok bármely szervizbe elvihetik járművüket javíttatni, ugyanakkor azt is leszögezi, hogy bűncselekménynek minősül a hamisított alkatrészek használata a gépkocsijavítás során. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)
A Nemzetközi Gyermeknapot megünnepelték a Cotroceni palotában is
A Nemzetközi Gyermeknap alkamából Klaus Iohannis államfő 75 gyermeket hivott meg a Cotroceni palotába, főleg sport olimpiai érmeseket és intellektúális fogytékossággal élő gyermekeket. Az Elnöki Hivatalban szervezett esemény célja a figyelem felhivása volt a nagyszámú, fogyatékossággal élő gyermekekre, akik talentumaikat és képességeiket csakis egy inklúziv társadalomban érvényesithetik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)
Maraton-vita az egységes bértövény-tervezetről
A közalkalmazottak  egységes bérezésére vonatkozó törvénytervezet megvitatása után a képviselőház munkaügyi bizottságában a pénzügyminisztériumnak ki kell számitani e jogszabálytervezet költségvetési hatását. A tervezetet a jövő héten a képviselőház plénuma elé terjesztik. A munkaügyi bizottság parlamenti tagjainak az volt a  szándéka, hogy még a tegnap befejezik e tervezettel kapcsolatos jelentésüket, de a munkaügyi miniszter a jövő keddig haladékot kért, hogy ez idő alatt a pénzügyminisztérium felmérje, mit jelent az államháztartás szempontjából e törvénytervezet hatályba helyezése. A törvénytervezethez csatolt mellékleteket, amelyek megállapitják mindenik  közalkalmazotti kategória számára az alapfizetést és a számitási koefficiens értékét, a képviselőház kedden jóváhagyta, anélkül, hogy lényegesebb módositásokat eszközölt volna a szenátus által elfogadott változathoz képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)
Liviu Dragnea szakszervezeti vezetőkkel találkozott
Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető több szakszervezeti képviselővel találkozott, mely alkalommal az oktatási alkalmazottak bérezéséről tárgyalt.  Dragnea szerint ilyen még Romániában nem történt, hogy a fizetések növelését javasoló törvény utcai megmozdulásokat váltson ki. „Megértettem: egyesek azért haragusznak, mert mások nagyobb bérpótlékokban részesülnek, mások azért elégedetlenek, mert kevesebbet kapnak mint a többiek, de végül is mindenkinek nagyobb lesz a fizetése, s akkor mi értelme van ennek a nagy haragnak?”, tette fel a kérdést Liviu Dragnea a szakszervezeti liderekkel való találkozón. Mint ismeretes, kedden Bukarestben és az ország több városában tűntettek a közalkalmazottak egységes bérezését előirányzó törvénytervezet ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)
A Tarom légitársaság átvette a második Boeing 737-800 tipusú repülőgépet
A Tarom légitársaság szerdán átvette a második, új, Boeing 737-800 tipusú repülőgépet. A Nagy Egyesülésnek nevezett gép június második felében fog közlekedni Madrid, London és Tel Aviv útvonalakon. Megjegyzendő, hogy a Tarom társaság operativ lizingbe vett 10 évre két, 189 férőhelyes Boeing repülőgépet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)
Demeny Andrei – RADOR