A XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania

Aproape 200 de lungmetraje şi zeci de filme scurte vor fi proiectate la Cluj-Napoca, începând de astăzi, la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF 2017. Festivalul vine şi anul acesta cu o selecţie generoasă, gata să ia publicul prin surprindere, dar şi cu invitaţi de renume.

În competiţia oficială a festivalului sunt înscrise 12 filme. Secţiunea este o veritabilă zonă de conflict, spune directorul artistic Mihai Chirilov. Sunt poveşti provocatoare şi abordări temerare semnate de regizori, care îşi sumă riscuri şi despre care se va mai auzi.
Mihai Chirilov: „Este, cred eu, o competiţie cu foarte multe titluri controversate şi foarte multe titluri pe muchie de cuţit. Mi se pare că toate cele 12 filme sau aproape toate sunt genul de film care pică pe nişte subiecte, problematici care de regulă nu generează consens”.
Zilele filmului românesc la TIFF includ în acest an 27 de titluri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute în premieră mondială. Un hit la festival va fi secţiunea „Infinitif”, care prezintă publicului cujean noi moduri de a face cinema, de la filme interactive în cazul cărora publicul decide cum se desfăşoară acţiunea prin alegeri făcute pe telefonul mobil, până la inovaţii de ultimă oră în materie de realitate virtuală. Ediţia din acest an se poate lăuda cu cel mai cunoscut invitat special de până acum Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF. Una dintre cele mai iubite actriţe de teatru şi film din România va fi distinsă cu premiul de excepenţă, spune directorul festivalului, Tudor Giurgiu.
Tudor Giurgiu: „Personalitatea din cinematografia română care va fi onorată cu premiul de excelenţă a festivalului este actriţa Tora Vasilescu. Ce a făcut ea în cinema este important şi relevant şi, chiar dacă în ultimii ani a decis să nu mai lucreze, amprenta pe care a avut-o în filmul românesc e una inconfundabilă”.
Peste 1200 de invitaţi români şi străini vor fi prezenţi la proiecţiile, concertele, atelierele, dezbaterile şi lansările de la festivalul clujean, care începe astăzi. Radio România Cultural este partener media al evenimentului./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 iunie)