Pe lacul auriu – o nouă premieră la Teatrul Bulandra

TEATRUL BULANDRA prezintă sâmbătă, 3 iunie, ora 19.00, la Sala Toma Caragiu, premiera unui nou spectacol semnat Dinu Cernescu PE LACUL AURIU de Ernest Thompson

Traducere: Radu Beligan și Liviu Dorneanu

Adaptare: Dinu Cernescu

Cu: Virgil Ogășanu, Valeria Ogășanu, Ana Ioana Macaria, Lucian Ifrim, Alin Potop
Regia artistică: Dinu Cernescu
Scenografia: Maria Miu

Doi bătrâni, o casă și un lac. Superficial doar atât conține piesa. Când însă intri în spațiul ei interior, descoperi cât de bogată este. De 50 de ani Kate îl iubește pe Tom, bărbatul ei; Claudia, fiica lor, luptă pentru dragostea lui Tom care ar fi dorit un băiat. Billy, copilul bezmetic al lui Bill caută și el dragostea familiei lui. Bill se va căsători cu Claudia și toate conflictele se vor liniști, acolo, la malul lacului. Spectacolul nostru se vrea o oază de zâmbete, de dragoste și de liniște într-o lume anormală care ne înconjoară. În final cred că toți am dori să rămânem acolo, pe malul lacului auriu. (Dinu Cernescu, regizor)

Ernest Thompson este scriitor, dramaturg, scenarist și actor american. S-a născut pe 6 noiembrie 1949 în Bellow Falls, Vermont. Îşi petrece prima parte a vieţii în Massachusetts, New Hampshire și Maine. Studiază la Universitatea din Maryland și la Universitatea Catolică, iar în 1971 termină Universitatea Americană cu Magna Cum Laude.

Piesa care l-a făcut celebru este Pe lacul auriu, scrisă la vârsta de 28 de ani. Spectacolul omonim a avut premiera pe Broadway în 28 februarie 1978 cu Tom Aldredge şi Frances Sternhagen în rolurile principale. Jucată succesiv timp de trei ani pe Broadway (1978-1980), spectacolul a acumulat cifra record de peste 400 de reprezentaţii, fiind transformat într-un film renumit în 1981 cu Katharine Hepburn şi Henry Fonda în distribuţie. Filmul i-a adus lui Thompson OSCAR-ul pentru cel mai bun scenariu. Anul următor a fost montată la Kennedy Center, la New Apollo Theatre și s-a jucat două stagiuni (peste 400 de reprezentații).

A doua sa piesă de teatru The West Side Waltz (Valsul din cartierul de vest) a avut premiera pe Broadway, cu Katherine Hepburn în rolul principal, la 19 noiembrie 1981. Thompson a scris şi regizat o adaptare pentru televiziune care a avut premiera la CBS în 1995 cu Shirley MacLaine, Liza Minelli, Kathy Bates şi Jennifer Grey.

Thompson a scris şi scenarii de film precum  Sweet Hearts Dance, regizat de Robert Greenwald – cu Susan Sarandon și Don Johnson. În anii ‘90, Ernest Thompson a scris scenariul pentru Take me home again, după nuvela lui Lamar Herri. În 2000 montează 12 piese scurte pe Off Off Broadway. În 2001 regizează o versiune televizată a piesei On Golden Pond, cu Julie Andrews și Christoper Plummer, după care montează piesa White People Christmas la Zephyr Theatre din Los Angeles.

Următoarele reprezentaţii cu spectacolul Pe lacul auriu sunt programate în 10 şi 25 iunie, ora 19.00 la Sala Toma Caragiu.

Biletele se găsesc la casele de bilete ale Teatrului Bulandra deschise zilnic între 12.00 şi 20.00 şi on line pe www.eventim.ro