Vladimir Putin a criticat extinderea NATO către graniţele Rusiei şi amplasarea scutului antirachetă în ţări est-europene

Extinderea NATO către graniţele Rusiei şi amplasarea scutului antirachetă în ţări est-europene, au fost principalele subiecte ale  declaraţiilor făcute ieri de preşedintele rus, Vladimir Putin, la o întâlnire cu presa. Liderul de la Kremlin se află la Sankt Petersburg, unde are loc Forumul Economic Internaţional.
„Avansarea bazelor şi infrastructurii militare NATO spre graniţele Rusiei, creşterea contigentelor şi scutul american antirachetă reprezintă pentru Rusia o sfidare la care ea nu va asista lipsită de voinţă. Rusia reacţionează în mod corespunzător” – a declarat preşedintele Vladimir Putin la întâlnirea cu şefii mai multor mari agenţii de presă ruse şi occidentale, desfăşurate în marja Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.
Vladimir Putin: „Se construiesc elemente ale sistemelor de apărare antirachetă, ceea ce pe noi ne îngrijorează foarte mult şi noi spunem aceasta permanent de zece ani. Aceasta distruge echilibrul strategic în lume”.
Liderul rus a menţionat că îngrijorările Rusiei se referă nu doar la scutul european, ci şi la elementele sale din Alaska şi Coreea de Sud. Rusia, a mai spus preşedintele Putin, a calificat mereu ca înşelătorie argumentul conform căreia scutul antirachetă este îndreptat împotriva Iranului, ceea ce o arată şi continuarea construcţiei acestuia şi după semnarea acordului nuclear cu Teheranul şi eliminarea pericolului iranian. Întrebându-se retoric împotriva cui este atunci scutul antirachetă – se ştie că Moscova a afirmat mereu că împotriva Rusiei – Vladimir Putin a reproşat liderilor dar şi mediilor internaţionale că trec sub tăcere acest aspect în timp ce situaţia se agravează, scutul încurajând o nouă cursă a înarmărilor./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 iunie)