Atacuri teroriste la Londra

Londra a fost lovită de un nou atac terorist, cu cinci zile înaintea alegerilor generale anticipate din Marea Britanie. O dubiță a intrat, în viteză, în pietonii din zona Podului Londrei și s-a oprit, apoi, într-o stație de autobuz. Din ea au coborât mai mulți bărbați înarmați cu cuțite și i-au atacat pe trecători și pe clienții unui restaurant din Piața Borough. În zonă au fost auzite focuri de armă. Surse de la Scotland Yard au precizat cu puțin timp în urmă, pentru CNN, că 6 persoane au murit, iar 3 atacatori au fost uciși de forțele de ordine. Sunt și mai mulți răniți.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord are în atenție incidentele produse în această noapte la Londra. Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor date suplimentare, precum și informații cu privire la identitatea victimelor, precizează, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe.

Paul Ciocoiu: Ambasada României la Londra a întreprins demersuri în regim de urgență, a luat legătura cu autoritățile britanice. Suntem în legătură permanentă cu acestea. În acest moment, se fac verificări. Dată fiind complexitatea anchetei, așteptăm și noi primele concluzii. Profit de ocazie și aș vrea să vă pun la dispoziție mai multe numere de telefon. Voi da citire doar câtorva dintre ele. Oricum, sunt numerele de telefon de pe site-ul ambasadei… Până în acest moment, încă nu am primit solicitări de asistență consulară… Voi citi doar câteva dintre ele: +442076027328 și +442076029833. Deci, sunt numerele de telefon care pot fi apelate nonstop, în regim de permanență, de către cei din… fie afectați de incident în mod direct, fie de către cetățenii români din România, care vor să afle informații despre rudele din zona metropolitană a Londrei./sdm2

Intervenţia telefonică a ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache

DIGI 24 (4 iunie, ora 6:08) – Îl avem în direct prin telefonpe domnul Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra. Bun găsit, din nou, domnule ambasador. Mulţumim pentru că aţi intrat din nou în legătură cu noi, prin telefon.
Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie: Bun găsit, dacă putem spune, bună dimineaţa.
Realizator: Acum cteva ore, ne spuneaţi că nu aveţi confirmarea că există cetăţeni români printre victime. Ce alte informaţii ne puteţi oferi între timp? Ce aţi reuşit şi dumneavoastră să mai aflaţi?
Dan Mihalache: Deocamdată, prin canalele nostre diplomatice legătura cu Ministerul de Externe britanic, cu Foreign Office şi cu Poliţia M etropolitană nu avem informaţii suplimentare. Nu au fost identificate victimele din punct de vedere al identităţii lor şi Doamne ajută să nu fie români printre ei. Suntem în continuare în contact cu autorităţile britanice şi probabil în cursul zilei vom avea un răspuns. Sper ca el să fie unul fericit.
Realizator: Ne spuneaţi ceva mai devreme că s-a activat şi o celulă de criză, acolo, la Ambasada României în Marea Britanie.
Dan Mihalache: Mai avem o procedură. Suntem în contact. Avem o celulă de criză formată din diplomaţii ambasadei, din ataşatii de interne, bineînţeles, şi monitorizăm în continuare situaţia.
Realizator: Vă mulţumim foarte mult.
Dan Mihalache: Dar, deocamdată nu există o comunicare oficială şi nici o poziţie oficială la nivelul autorităţilor britanice relativ la aceste incidente. Ele nu au fost declarate, din câte ştiu eu la ora asta, e devreme, dimineaţa, ca incidente teroriste. Ştim că probabil în cursul dimineţii va avea loc o nouă reuniune a comitetului restrâns al cabinetului britanic pentru situaţii de criză. Probabil că în urma acestei reuniuni vom şti mai multe.