Premierul britanic, Theresa May, a convocat o reuniune a cabinetului de securitate

Premierul britanic, Theresa May, a convocat pentru această dimineaţă o reuniune a cabinetului de securitate, după atacul terorist care a avut loc în cursul nopţii la Londra. O maşină de tip dubiţă a intrat în plin în trecători, la London Bridge. Trei atacatori au ieşit apoi din vehicul şi au început să înjunghie oamenii la întâmplare. Martorii descriu scene dramatice.
Martor: Alegau şi strigau ‘asta este pentru Allah’, apoi au înjunghiat o fată nu ştiu de câte ori, de 10, poate de 15 ori. Ea striga după ajutor dar eu nu am putut face nimic, eram întins pe podea. Am încercat să iau un scaun, dar era prins de podea şi nu am putut face nimic.
Realizator: Şase oameni au fost ucişi şi aproape 50 au fost răniţi. Teroriştii au fost şi ei doborâţi de poliţişti. Oamenii legii spun că au ajuns la locul incidentului în mai puţin de 10 minute, după primul apel de urgenţă. Este al treilea incident terorist care are loc în Marea Britanie în mai puţin de trei luni. Atentatul de azi-noapte intervine cu cinci zile înainte de alegerile legislative anticipate din Regatul Unit./rduinu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iunie

*****

Londra va avea parte de o prezenţă ridicată a poliţiştilor pe străzi, a spus primarul Capitalei britanice, Sadiq Khan

Primarul Londrei, Sadiq Khan, se declară revoltat şi furios, în legătură cu atacul de azi-noapte din Capitala britanică. Într-o intervenţie televizată, edilul a vorbit înaintea reuniunii cabinetului de securitate, convocată de premierul Theresa May.
Sadiq Khan: Aşa cum teroriştii caută noi modalităţi de a ne ataca, de a ne face rău, la fel poliţiştii şi experţii caută noi modalităţi prin care să ne ţină în siguranţă. Londra va avea parte de o prezenţă ridicată a poliţiştilor pe străzi, astăzi, dar şi în cursul zilelor următoare. Nu e niciun motiv de panică. Poliţiştii vor să se asigure că suntem în siguranţă. Am primit şi eu asigurări că suntem unul  dintre cele mai sigure oraşe din lume, dacă nu cel mai sigur, dar mereu căutăm noi modalităţi de a rămâne aşa.
Realizator: Primarul Khan a ţinut să laude modul în care au acţionat poliţiştii londonezi în incidentul de azi-noapte. El a menţionat că nivelul de alertă rămâne la 4 din 5, adică la stadiul „critic”. 6 oameni au fost ucişi şi aproape 50 au fost răniţi, după ce o maşină de tip dubiţă a intrat în plin în trecători, la London Bridge. Trei atacatori au ieşit apoi din vehicul şi au început să înjunghie oamenii la întâmplare. Teroriştii au fost şi ei doborâţi de poliţişti. Oamenii legii spun că au ajuns la locul incidentului în mai puţin de zece minute, după primul apel de urgenţă./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iunie