Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor urmează să finalizeze raportul asupra proiectul legii salarizării bugetarilor

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor ar trebui să finalizeze, mâine, raportul asupra proiectul legii salarizării bugetarilor. O mare parte din proiectul legislativ a fost deja dezbătut şi au fost adoptate mai multe amendamente. Angela Matei are detalii.
Reporter: Deputaţii revin asupra articolelor privind etapele de aplicare a legii salarizării, indemnizaţia de hrană şi drepturile salariale pentru gestionarea proiectelor europene. Vor fi reluate discuţiile şi asupra anexei care cuprinde instituţiile de apărare şi ordine publică. Solicitarea acestora era ca sporul de vechime să fie reglementat şi în cazul lor în cinci trepte, la fel ca în sistemul public. Problemele amintite au rămas neclarificate, deoarece ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, a cerut o perioadă de analiză în care Ministerul Finanţelor să calculeze încă o dată impactul finaciar al măsurilor. Ministrul a explicat că în forma adoptată de Senat se depăşea deja anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei prevăzută pentru următorii patru ani şi că nu poţ fi susţinute alte cheltuieli. De votul deputaţilor din Comisia de muncă nu a trecut nici propunerea de a se introduce o grilă de salarizare pentru personalul din Administraţia Publică Locală. De altfel, în dezbaterile de săptămâna trecută, membrii comisiei nu au aprobat modificări importante faţă de ceea ce s-a decis în plenul Senatului.
Realizator: Pe parcursul dezbaterilor din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste faţă de legea salarizării în sectorul bugetar. Sindicalişti din Administraţia Publică Locală, afliaţi la Cartel Alfa, reclamă faptul că salariul de bază pentru angajaţii din acest sector va fi stabilit de autorităţi locale, deci de factori politici. Proteste au fost organizate şi de Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, care susţine că nu este normal ca proiectul să prevadă îngheţarea pensiilor. Legea salarizării a stârnit şi nemulţumirea grefierilor şi a informaticienilor de la mai multe judecătorii din ţară. Ei afirmă că aplicarea legii va duce la scăderea veniturilor lor chiar şi cu 50 de procente./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 iunie