2017. június 6

Rangos kitüntetést vett át Klaus Iohannis az Egyesült Államokban

Az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee) washingtoni fórumán Klaus Iohannis román államfőt a szervezet legrangosabb dijával, a „Light Unto the Nations” elismeréssel tűntették ki, több mint 70 ország 3.000-nél is több részvevőjének jelenlétében. A bizottság e rangos dijat azon államfőknek adományozza, akik sokat tettek a demokratikus értékek érvényesüléséért. Klaus Iohannis ez alkalommal kihangsúlyozta, hogy Románia továbbra is határozottan támogatja a transzatlanti kacsolatokat az Európai Unión belül. Az American Jewish Committee fórumon a román államfő azt is kifejtette, hogy Románia, mint a NATO és az Európai Unió tagállama, a transzatlanti kapcsolatok erős hajtóerejét képezi. A transzatlanti kapcsolatok továbbra is biztonságunk, az alapvető szabadságjogok védelmezésének és prosperitásunk legerősebb garanciája, fűzte hozzá Klaus Iohannis. Románia elnöke kitért az erős román-amerikai kapcsolatokra is, hiszen az idén lesz 20 éve annak, hogy a két ország aláirta a Stratégiai Partnerséget. Klaus Iohannis külön kiemelte a katonai téren fenntartott kitűnő együttműködési kapcsolatot, a romániai gazdasági lehetőségeket, akárcsak az oktatás és a kutatás területét, amely „nagy fontos közös jövőnk szempontjából”. „Várom, hogy a hét végén találkozzam Donald Trump amerikai elnökkel, hogy még erősebbé és jelentősebbé tegyük e partnerséget mindkét nemzet számára”, mondotta Klaus Iohannis. Megjegyzendő, hogy az Amerikai Zsidó Bizottság fóruma világviszonylatban a legnagyobb értekezlet, amelyen részt vesznek állam- és kormányfők, külügyminiszterek, valamint az amerikai kongresszus és a szövetségi intézmények képviselői. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

A kormány a közalkalmazotti fizetésemelések szakaszainak módositását javasolja

Az orvosok és a tanárok két hónap késéssel részesülnek a beharangozott fizetésemelésbe, lévén hogy a szenátusban elfogadott módositójavaslatok miatt túllépték a költségvetést, közölte kedden a munkaügyi miniszter. Mint Olguta Vasilescu hozzáfűzte, a kormányban sorra került legutóbbi viták miatt a bértörvény-tervezet megvitatásának megkezdése a képviselőház munkaügyi bizottságában – elodázódott. „2018 január 1-től valamennyi közalkalmazott 25%-os béremelésbe részesül, mig március 1-től a tanárok fizetése további 20%-al emelkedik. Ugyancsak jövő március 1-től növekedik több mint 100%-al az orvosok és asszisztensek fizetése is. Ezt a javaslatot nyújtjuk be a képviselőház munkaügyi bizottságához”, nyilatkozta a munkaügyi miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Befejezték a Romatsa teljesitménytervét

A szállitási minisztérium és a légiforgalom-irányitó szolgálat (Romatsa) vezetősége időben megküldte a társaság teljesitménytervét, figyelembe véve a légiforgalom-irányitók által követelt módositásokat, közölte Florin Diaconu, a Romatsa szakszervezet vezetője. A tárgyalócsoportok a szabadnapok alatt is dolgoztak a teljesitményterv, vagyis a Romatsa csődjét megelőző dokumentumok módositásán, tekintettel arra, hogy e tervet június 5-ig be kellett fejezni. Az új dokumentum 89 légiforgalmi-irányitó alkalmazását irányozza elő, ez lévén az egyik legfontosabb szakszervezeti követelés. Mint ismeretes, május 30-án a légiforgalmi-irányitók három órára letették a munkát, s emiatt több tucatnyi repülőjárat jelentős késéssel szállt fel, illetve szállt le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Több mint 130 ezer turista 7,5 millió eurót költött el a pünkösdi hosszú hétvégén

Több mint 130 ezer turista hozzávetőlegesen 7,5 millió eurót költött el a hazai vendéglátó-ipari egységekben a pünkösdi hosszú hétvégén – tájékoztat közleményében a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetsége (FPTR). Eszerint több mint 50 ezren a tengerparton töltötték a minivakációt, és hozzávetőlegesen 3 millió eurót költöttek el. A tengerparti üdülőtelepek közül Mamaia és Năvodari bizonyult a legnépszerűbbnek, de sok turista volt Vama Vechén, Szaturnuszon, Vénuszon, Jupiteren és Neptunon is. Az árak 30-40 százalékkal kisebbek voltak a nyári tarifáknál. Bár a hegyvidéki térségekbe esős időt jósoltak pünkösdre, több mint 20 ezer hazai turista töltötte az elmúlt napokat hegyvidéki szállodákban, panziókban, hozzávetőlegesen 1,2 millió eurót költve el. A legtöbben a Prahova völgyi üdülőtelepeket választották, ahol személyenként 80 és 500 lej közötti összegért kínálták a szállást. A hazai gyógyfürdők szolgáltatásait 15 ezer turista vette igénybe a pünkösdi hosszú hétvégén, ők csaknem 700 ezer eurót költöttek el. Egy félixfürdői, négycsillagos szállodában 600 lejbe került a szállás három éjszakára, reggelivel. A Duna-Deltában 1.500 vendéget jegyeztek a vendéglátó-ipari egységekben, az APTR számításai szerint ők 200 ezer eurót költöttek. Itt egy háromcsillagos szállodában 500 lejt kellett fizetni három éjszakára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Andrei Demeny, Agenţia de presă RADOR