Majorarea salariilor în sistemele de Sănătate şi de Educaţie ar urma să fie amânată cu două luni

Majorarea salariilor în sistemele de Sănătate şi de Educaţie ar urma să fie amânată cu două luni faţă de varianta iniţială a proiectului legii salarizării unitare. Este propunerea pe care reprezentanţii guvernului o vor susţine în Comisia pentru Muncă de la Camera Deputaţilor, unde sunt programate să înceapă la această oră ultimele dezbateri înainte ca proiectul de lege să ajungă în plen. Astfel medicii, asistentele sau profesorii vor primi integral majorările promise din martie anul viitor şi nu de la 1 ianuarie. Numai cu această amânare legea salarizării unitare va putea fi susţinută financiar, a explicat ministrul Viorel Ştefan, cu puţin timp în urmă.

Viorel Ştefan: Dacă s-ar fi operat de la 1 ianuarie cu siguranţă nu ne atingeam ţinta noastră, a Ministerului de Finanţe. Pe de altă parte, însă, s-a luat în calcul şi faptul că în cursul anului 2017 s-au acordat o serie de avantaje salariale care s-au avut în vedere în fundamentarea nivelului pentru 2018. Înseamnă 8,6% din PIB anvelopa salarială, ceea ce este până la 9% este o chestie sustenabilă şi o regăsim în toate ţările care sunt comparabile cu România.

Ministrul Finanţelor, împreună cu ministrul Muncii, urmează să se întâlnească peste o oră cu deputaţii PSD. Coaliţia la guvernare şi-a propus ca proiectul legii salarizării unitare să primească mâine votul final în Camera Deputaţilor./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iunie