Valentin Doni, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 7 iunie, ora 19:00, dirijorul basarabean Valentin Doni se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert care îl are ca invitat pe tânărul pianist de origine română Nicolas Bourdoncle. Programul serii va debuta cu Concertul nr. 4 în sol major pentru pian şi orchestră, op. 58 de L. Van Beethoven, va continua cu o piesă compusă de Valentin Doni – Muzică pentru corzi, pian şi timpane, şi se va încheia cu Simfonia nr. 1 în re major, op. 25 – Clasica, de Prokofiev.

Valentin Doni a fost, până în 2004, director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova. A realizat turnee în Europa şi Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiţie, colaborând cu numeroşi solişti instrumentişti de renume internaţional. În prezent, Valentin Doni este dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Cu dublă origine, română-franceză, tânărul pianist Nicolas Bourdoncle este licenţiat, în 2015 – distincţie de onoare, al Conservatorului Naţional Superior de Muzică de la Paris, unde a studiat cu Roger Muraro. A susţinut recitaluri solo şi concerte alături de orchestre din Franţa, Germania, Spania, Italia, Slovenia, Croaţia, Albania, Grecia, România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Armenia, Vietnam, Brazilia şi Mexic.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Valentin Doni – a urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău (1973 – 1978), la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziţie a profesorului Pavel Rivilis. Între 1990 şi 1992 urmează un stagiu de perfecţionare în România, cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 1992 şi 1993 s-a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu prof. Jean-Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare, în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).

Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio – Moldova (1986 ‑1989). Între 1990 şi 1992 a funcţionat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creaţie.

Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 deţine funcţia de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova. A întreprins turnee în multe ţări din Europa şi Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiţie, colaborând cu numeroşi solişti instrumentişti de renume mondial.

În anul 1999, Preşedinţia Republicii Moldova i-a conferit titlul de Maestru în artă, iar în 2002, Guvernul Francez îi conferă titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere. În prezent, Valentin Doni este dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Nicolas Bourdoncle – născut în 1998 în Aix-en-Provence, a început studiul pianului cu tatăl său, Michel Bourdoncle, urmând apoi cursurile Conservatorului Pierre Barbizet din Marsilia, unde a fost student la clasa profesorului Erik Berchot. A urmat cursuri de Masterclass cu Bernard Flavigny, Daniel Wayenberg, Dominique Merlet, Carlos Roqué Alsina, Dang Thai Son, Nelson Goerner, Frédéric Aguessy, Michel Bourdoncle, Jean-Marc Luisada, Bernard d’Accolé, Konstantin Lifshitz şi Vladimir Viardo.

Debutul său solistic a fost la vârsta de 10 ani, în compania Filarmonicii din Odessa, alături de care a interpretat concerte în Chişinău şi Tiraspol. În 2012 a fost laureat al Concursului Internaţional de la Hanoi, Vietnam. Este licenţiat, în 2015 – distincţie de onoare, al Conservatorului Naţional Superior de Muzică de la Paris, unde a studiat cu Roger Muraro.

Are la activ numeroase recitaluri solo şi concerte alături de orchestre din Franţa, Germania, Spania, Italia, Slovenia, Croaţia, Albania, Grecia, România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Armenia, Vietnam, Brazilia şi Mexic.

RADOR (6 iunie 2017)