2017. június 9

Klaus Iohannis államfő Donald Trump amerikai elnökkel találkozik
Klaus Iohannis román államelnök az első államfő Közép-Kelet-Európában akit Donald Trump amerikai elnök fogad. A találkozóra pénteken, a Fehér Házban kerül sor. E találkozó a román államfő washingtoni látogatásának csúcspontját képezi. Ezt megelőzően Klaus Iohannis államfő Rex Tillerson külügyminiszterrel folytat megbeszélést. A Donald Trump amerikai elnökkel ma este, bukaresti időszerint, 21 órakor tartandó találkozó központi témája a 20 évvel ezelőtt aláirt román-amerikai partneri stratágia lesz. A bukaresti Elnöki Hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis államfőt Donald Trump elnök a Fehér Házban fogadja, majd ezt követően, a Roosevelt teremben, a román államelnök beirja nevét a Diszkönyve. A két államfő tizperces négyszemközi beszélgetést folytat az Ovális Irodában, majd ezt követően a két küldöttség plénumán 45 perces beszélgetésre kerül sor. Klaus Iohannis és Donald Trump találkozójuk után közös sajtóértekezletet tartanak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)
Visszavonja a kormány a Btk-t módosító törvénytervezetét
Felszólította Sorin Grindeanu miniszterelnök Tudorel Toader igazságügyi minisztert, találjon „gyors eljárást” a Büntető törvénykönyvnek, illetve a Büntető perrendtartási törvénykönynek a alkotmánybíróság legutóbbi, hivatali visszaéléssel kapcsolatos döntéséhez igazítására. „Az elmúlt hónapokban volt országos szintű vita erről a témáról, néhány nappal ezelőtt pedig az alkotmánybíróság olyan döntést hozott, amely kötelező érvényű, és amelyet szem előtt kell tartani” – mondta Grindeanu a kormányülés elején. A miniszterelnök hozzátette, ebből a megfontolásból levették a kabinet csütörtöki ülésének napirendjéről azt a törvénytervezetet, amelynek célja összhangba hozni a Btk.-t az alkotmánybíróság döntéseivel, a taláros testület legutóbbi, hivatali visszaéléssel kapcsolatos határozatára ugyanis erre nem tér ki. Grindeanu elmondta, megvárják az alkotmánybíróság indoklását, ezt követően pedig újabb törvénytervezetet terjesztenek elő, „a lehető legátláthatóbb módon”. Tudorel Toader igazságügyi miniszter megerősítette, hogy egyetlen, minden alkotmánybírósági döntésre kiterjedő törvénytervezetre kell számítani, vagyis a már elkészült tervezetet kiegészítik az új döntés előírásai alapján. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)
A DNA főügyésze nem hajlandó a parlamenti különbizottság elé járulni
Laura Codruta Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség főügyésze (DNA) levélben értesitette a parlamentet, hogy a Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) döntése értelmében az ügyészek nem kötelezhetőek arra, hogy meghallgatás végett a parlamenti különbizottság elé járuljanak. Igy, a DNA főügyésze sem jelenik meg a 2009-es elnökválasztásokat vizsgáló bizottság előtt. Laura Codruta Kövesinek a parlamenti bizottság előtt azt követően kellett volna megjelennie, hogy Dan Andronic újságiró azon egyes állami tisztségviselök között emlitette meg a DNA főügyészt is, akik törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumoz jutassák Traian Basescu akkor hivatalban levő államfőt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)
A Román Államvasút külön vonatokat indit a tengerpartra
A vasúti személyszállitási társaság (CFR Calatori) pénteken forgalomba helyezi – a nyári szezonra – a „Napsugár vonatokat” („Trenuri Soarelui). A több mint 40, nappal közlekedő vonat kapcsolatot teremt a román tengerpart üdülőhelyeivel, valamint a Duna-deltával.  A „Litoral” vonatok Bukarst és Konstanca között óránkénti 160 km sebességgel közlekednek és e távolságot kér óra alatt teszik meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)