Albanezii din Macedonia avertizează că aderarea Kosovo la UNESCO depinde şi de ei

Declaraţia premierului Macedoniei, Zoran Zaev, potrivit căreia Skopje va adopta poziţia de neutralitate când se va decide primirea Kosovo în UNESCO, a provocat reacţia negativă a membrilor comunităţii albaneze din Macedonia – informează cotidianul „Koha ditore” de la Pristina. Coordonatorul grupului parlamentar al Uniunii Democratice pentru Integrare, Ejup Alimi, a condamnat declaraţia lui Zoran Zaev şi a transmis că „cel care îşi exprimă opoziţia faţă de Kosovo şi eforturilor Pristinei de a adera în organizaţii internaţionale, aşa cum este UNESCO, atunci este împotriva tuturor albanezilor”. Alimi a subliniat că deciziile guvernului macedonean nu sunt deciziile unei singure persoane sau ale unui singur partid politic, ci ale întregului spectru politic.
Analistul politic Valon Bela consideră că Zaev nu poate ignora poziţiile partidelor albaneze din Macedonia, deoarece fără sprijinul acestor partide ar fi fost în continuare în opoziţie.
„Koha ditore” reaminteşte că în 2015 autorităţile kosovare nu au reuşit să asigure primirea Kosovo în UNESCO, deoarece nu au reuşit să obţină voturile unei majorităţi de două treimi ale statelor membre UNESCO./rmihaj

www.rts.rs – 9 iunie