Conservatorul Wolfgang Bosbach este de părere că niciun migrant fără acte de identitate nu ar mai trebui să intre în Germania

În Germania, aflată în plină campanie electorală, conservatorul Wolfgang Bosbach este de părere că niciun migrant fără acte de identitate nu ar mai trebui să intre în Germania.
Corespondenţă din Germania  – Reporter: Vlad Drăghicescu – Într-un interviu acordat cotidianului „Die Welt”, parlamentarul conservator, Wolfgang Bosbach, consideră că niciun străin care nu posedă acte valabile de identitate nu mai trebuie lăsat să intre în Germania. Migranţii – spune politicianul – ar trebui deportaţi încă de la graniţe. O atare măsură nu ar încălca absolut nicio normă europeană. Actele nu pot fi înlocuite nici de amprentare, măsură recent introdusă, dar a cărei eficienţă este controversată. Propunerile creştin-democratului german, expert în chestiuni de politică internă, vin la scurt timp după înăsprirea considerabilă a legii care guvernează gestionarea fluxului migraţionist, respectiv acordarea azilului în Republica Federală. Noul pachet legislativ conferă drepturi sporite autorităţilor, în încercarea de stabilire a identităţii migranţilor. Cu toate acestea, Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi recunoaşte că doi din trei refugiaţi, veniţi în ultimile luni în Germania, nu posedă acte. Apoi, în pofida asigurărilor date de Guvern, care doreşte grăbirea deportărilor, numărul migranţilor trimişi în ţările de origine a scăzut, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, dând vina pe ţările de origine ale refugiaţilor care refuză să îi primească pe aceştia. Presa germană scrie că Berlinul ar trebui, în acest moment, să deporteze aproximativ 300.000 de persoane, ale căror solicitări de azil au fost respinse definitiv. Subiectul este deosebit de actual în Germania, ţară în care au loc multe infracţiuni comise de migranţi, despre care nimeni nu ştie cine sunt, Printre ei, s-au numărat inclusiv autorul atentatului de la Berlin, de iarna trecută, sau ucigaşul unei studente germane din Freiburg, şi desigur, mulţi dintre cei care au agresat femei, în noaptea de Anul Nou, la Köln. Încă de la acea vreme, Wolfgang Bosbach a avut o abordare extrem de fermă.
Wolfgang Bosbach: Pe mine mă miră că mai este nevoie să repetăm că infractorii trebuie deportaţi. Repetăm acest lucru, însă, pentru că nu se aplică legea.
Reporter: Spunea acum un an, parlamentarul german. După interviul din „Die Welt”, Wolfgang Bosbach a fost prompt contrat de reprezentanţii stângii, de ecologişti, social-democraţi, dar şi de către unii colegi din CDU, care consideră că Germania are obligaţia să preia orice persoană care declară că are nevoie de protecţie. Specialistul în afaceri interne al SPD, Burkhard Lischka, a replicat însă că susţine crearea unor centre speciale de primire a migranţilor, fără documente oficiale. Iniţiativa este greu de pus în practică, pentru că nu se bucură de majoritate în Bundestag şi probabil nu se va bucura nici după alegerile de la toamnă. Majoritatea parlamentarilor, dar şi numeroase ONG-uri s-au plâns că ţinerea nou-veniţilor în aceste centre de tranzit ar încălca libertatea de mişcare a acestora. O propunere care a stârnit şi mai multe controverse a fost făcută de conservatorul Volker Kauder, şeful grupului parlamentar al Uniunii CDU – CSU. Acesta vrea monitorizarea copiilor şi tinerilor musulmani pentru a preîntâmpina radicalizarea lor. În plus, el propune o şi mai amplă interceptare a telefoanelor şi conversaţiilor electronice ale tuturor, considerând că dreptul la sferă privată este o discuţie eminamente ideologică./lalexandrescu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI