Marea Britanie: Primele rezultate parţiale anunţă câştigător Partidul Conservator

Conservatorii britanici par să fi pierdut majoritatea în Parlament, potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor anticipate de ieri. În timp ce premierul Theresa May a lansat un apel la stabilitate, liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a solicitat demisia prrimului ministru. Ne aflăm acum în legătură directă cu trimisul nostru special la Londra, Pavel Ionescu, care are detalii. Bună dimineaţa!
Reporter: Bună dimineaţa, jocul politic în care premierul Theresa May admitea că a intrat, convocarea acestor alegeri anticipate, pare că s-a întors împotriva conservatorilor. Aceştia pot spera acum, în cel mai bun caz, la limitarea daunelor, dar este puţin probabil că vor mai avea majoritatea pentru a forma singuri guvernul. Premierul a revenit de puţin timp la Londra, din propria circumscripţie, unde şi-a recâştigat locul de parlamentar. Iată ce declara Theresa May după aflarea primelor rezultate.
Theresa May: În aceste momente, ţara are nevoie mai mult decât de orice de o perioadă de stabilitate şi dacă indiciile sunt corecte şi conservatorii vor câştiga cele mai multe locuri şi cele mai multe voturi, atunci pe umerii noştri va cădea obligaţia de a assigura această stabilitate şi asta ne trebuie acum să facem.
Reporter:  În acest moment, estimările de la exit-poll-uri par oarecum să se confirme. Conservatorii rămân cel mai mare partid, dar laburiştii sunt formaţiunea cu cel mai important val de popularitate. Liderul lor, Jeremy Corbyn, cerea la aflarea că şi-a recâştigat locul de parlamentar, demisia primului ministru.
Jeremy Corbyn: Primul ministru a convocat alegerile pentru că vroia un mandat. Or, mandatul pe care l-a primit a fost pierderea locului în parlament şi pierderea de voturi, pierderea sprijinului şi a încrederii. Cred că e de ajuns ca să trebuiască să plece acum şi să facă loc unui guvern cu adevărat reprezentativ pentru toţi oamenii din această ţară.
Reporter: Pierderi importante de locuri au înregistrat şi naţionaliştii scoţieni în ceea ce este interpretat aici drept un eşec al perspectivelor unui nou referendum pentru independenţa provinciei. Numărătoarea voturilor este aşteptată să se încheie în aproximativ o oră, dar atenţia acum se concenterază deja pe începerea negocierilor privind Brexitul, prevăzută peste zece zile, şi pe întrebarea cu ce guvern se va prezenta Marea Britanie la aceste negocieri?/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iunie, ora 7:07

*****

Partidul Conservator va fi, foarte probabil, cea mai mare formaţiune politică din Parlamentul Marii Britanii, însă fără o majoritate absolută. Aceasta ar putea fi o umilinţă pentru primul ministru Theresa May, care a ales să convoace alegeri anticipate în încercarea de a îşi întări poziţia în convorbirile cu oficiali ai Uniunii Europene asupra ieşirea ţării sale din blocul comunitar. Liderul laburist Jeremy Corbyn, al cărui partid a înregistrat victorii importante în alegerile generale care s-au desfăşurat joi, a cerut demisia doamnei May. „În acest moment mai mult decât orice, această ţară are nevoie de o perioadă de stabilitate”, a declarat Theresa May, care a precizat că partidul ei va „asigura” stabilitatea în Marea Britanie.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 9 iunie, ora 7:00

*****

În Marea Britanie s-au închis urnele la alegerile parlamentare anticipate, considerate cruciale pentru că partidul câştigător va negocia ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

În mod tradiţional, în Marea Britanie sunt trei televiziuni care transmit rezultatele numărătorii paralele – e vorba de BBC, Sky News şi ITV. În momentul de faţă ştim următoarele lucruri: Partidul Conservator este pe locul I, ceea ce toate sondajele au confirmat. Deţin 314 locuri,  în scădere însă faţă de cele 331 de acum. Pe locul al doilea sunt laburiştii, cu 266 de voturi. Aceştia cresc faţă de cele 232 pe care le aveau în precedentul parlament. Pe locul trei sunt naţionaliştii scoţieni cu 34 de locuri – şi ei în scădere, iar pe locul 4 liberal-democraţi cu 14 locuri, 14%, în creştere. Trebuie spus că ultimele exit-polluri, cele din 2015 nu au fost foarte exacte, aşa că cea mai importantă este numărătoarea voturilor, care de abia începe şi va continua în ritm alert toată noaptea. Peste o oră aproximativ sunt aşteptate primele declaraţii politice ale liderilor partidelor, iar în cursul dimineţii, dacă nu se produce o răsturnare de situaţie extraordinară, vom avea şi un câştigător al scrutinului. Trebuie reamintită şi cifra magică – 326, respectiv jumătate plus 1 din totalul locurilor din Camera Comunelor. Cine deţine acest număr de locuri va face un guvern cu uşurinţă şi un guvern monocolor, aşa cum au făcut-o în actualul parlament conservatorii./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iunie