Preşedintele României, Klaus Iohannis, se întâlneşte la această oră la Casa Albă cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Klaus Iohannis este primul şef de stat din Europa Centrală şi de Est care este primit de Donald Trump de la începutul mandatului său.

Reporter:  Într-adevăr, la această oră, la intrarea de la aripa nordică a Casei Albe este aşteptat preşedintele Klaus Iohannis. El va fi întâmpinat de preşedintele Donald Trump. Deocamdată coloana oficială nu a ajuns. Aşteptăm să vină din moment în moment. Preşedintele Klaus Iohannis declara la întâlnirea cu românii din Washington că întrevederea cu preşedintele american, Donald Trump, este foarte importantă, pentru că va marca un moment extrem de important în evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări. Mai trebuie spus că după discuţiile tête-à-tête din Biroul Oval şi în plenul delegaţiilor vor urma declaraţii comune de presă. Klaus Iohannis şi Donald Trump, în Rose Garden, pe peluza Casei Albe. Ultima declaraţie comună de presă a unui şef de stat român cu omologul american a avut loc în 1978, când Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit cu Jimmy Carter.
Realizator: Întrevederea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, a prilejuit o discuţie aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului strategic. Cei doi interlocutori au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre, precizează Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 iunie)