Un nou festival la București – “Visul unei nopți de vară”

Un nou festival la București – “Visul unei nopți de vară” Îmbinând magia lui Shakespeare cu parfumul muzical al finalului de secol al XIXlea din Franța, Germania și Spania – un nou festival la București, “Visul unei nopți de vară”.

Pentru că “Visul unei nopți de vară” înseamnă imaginație, mister, iubire: exact acele ingrediente pe care le-a ales și tânăra pianista Sînziana Mircea pentru festivalul pe care-l organizează la București, între 21 și 25 iunie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București.

Trei seri magice promite acest festival care reunește nume importante scenei românești și internaționale: în 21 iunie va susține un recital pianistul francez Pascal Roge, care revine la București după 50 ani de absență, în 24 iunie poate fi ascultat reputatul pianist britanic Ronan O’Hora, iar în 25 iunie, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea revin la București, după succesul repurtat în luna mai în cadrul turneului național “Stradivarius”.

În preajma Sânzienelor, programele muzicale ale acestor veritabile evenimente păstrează magia sărbătorii: Pascal Roge, unul dintre marii interpreți ai repertoriului francez, își va demonstra încă o dată măiestria în creionarea pânzelor sonore impresioniste: cele 12 preludii din caietul I de Claude Debussy, alături de opusuri de Maurice Ravel și Francis Poulenc și celebrele Gymnopedii de Erik Satie, fac parte din programul serii de 21 iunie.

În 24 iunie, Ronan O’Hora se îndreaptă către spațiul germanic punând față în față cele două școli componistice vieneze: Haydn și Beethoven, versus Schonberg; nu lipsesc din program două figuri emblematice ale romantismului germanic, Franz Schubert și Johannes Brahms. Numitor comun: visarea, oniricul.

În 25 iunie, Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea vă invită în Spania lui Granados, Albeniz și Pablo de Sarasate; însă nu doar atât: două sonate dintre cele mai importante scrise vreodată pentru vioară și pian figurează în programul lor – Sonata nr.5 “a primăverii” de Ludwig van Beethoven și Sonata II-a de Johannes Brahms. Programul cel mai nimerit pentru a vă lua la revedere de la primăvară și a spune bun venit verii și vacanței.

Toate concertele încep la ora 19.00 și vor fi înregistrate de Radio România Muzical, în programele căruia pot fi ascultate pe parcursul verii 2017.

Bilete sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro.

Pascal Roge este unul dintre cei mai mari pianisti francezi, cu o cariera de peste cinci decenii desfasurata pe cele mai mari scene ale lumii. A concertat alaturi de cele mai importante orchestre ale lumii, sub bagheta dirijorilor Lorin Maazel, Michael Tilson Thomas, Mariss Jansons, Charles Dutoit, Kurt Masur. Discipol al Nadiei Boulanger, Pascal Roge a studiat la Conservatorul din Paris si a fost laureat al Concursurilor ‘’George Enescu’’ si ‘’Marguerite Long’’, devenind artist exclusiv Decca la numai 17 ani. Pianistul Pascal Roge este unul dintre cei mai apreciati interpreti de muzica franceza, oferind versiuni de referinta pentru lucrari ale compozitorilor Maurice Ravel, Claude Debussy, Erik Satie sau Francis Poulenc. Aceste inregistrari au fost rasplatite cu prestigioase premii precum doua ‘’Gramophone Awards’’, ‘’Grand Prix du Disque’’ si ‘’Edison Award’’. Acest recital reprezinta revenirea pianistului Pascal Roge in Romania dupa 50 de ani.

Ronan O’Hora

Reprezentant de marca al scolii pianistice britanice, pianistul Ronan O’Hora a concertat in Europa, SUA, Canada, Asia si Australia, alaturi de mari orchestre precum London Philharmonic, Philharmonia Orchestra, BBC Symphony, Royal Philharmonic, English Chamber Orchestra, Academy of St Martin-in-the-Fields, Hallé Orchestra, Indianapolis Symphony, Zurich Tonhalle, Netherlands Radio Chamber, Florida Philharmonic and Queensland Philharmonic. Discografia sa curpinde peste 30 de discuri sub egida EMI, Virgin Classics, Tring International, Dinemic si Fone. A sustinut concerte in cele mai importante festivaluri din lume precum cele de la Salzburg, Gstaad, Ravinia, Montpelier, Bath, Harrogate si Brno. Mai mult de 100 dintre concertele sale au fost difuzate de catre BBC Radio 3. Pianistul Ronan O’Hora a castigat numeroase premii, printre care se numara Dayas Gold Medal, Silver Medal – Worshipful Company of Musicians si Premiul ‘’Stefania Niekrasz’’, acordat o data la 5 ani celor mai importanti interpreti ale lucrarilor lui Frederic Chopin.

Alexandru Tomescu

Un om. O vioara. Aceste doua coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar cand omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naste un Univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare si densitate sonora, toate menite sa subjuge publicul aflat in sala. Dupa o mai mult decat fructuoasa cariera realizata in Europa si in lume, presarata cu succese in sali precum Théatre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit in Romania, unde s-a implicat in organizarea unor turnee nationale de muzica clasica, realizate exclusiv din fonduri private. Angajamentul pe care si l-a asumat in momentul in care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007 a fost acela de a familiariza un numar cat mai mare de romani cu sunetul splendidului instrument. Dupa o serie aproape neintrerupta de concerte desfasurate in Romania si in lume, numele violonistului si al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Sinziana Mircea

In anul 2015, Sinziana Mircea a fost inclusa de Radio Romania Muzical in Top 10 ‘’Cei mai valorosi muzicieni romani sub 30 de ani’’. Tanara pianista a concertat in Statele Unite ale Americii, Japonia, China si Europa, pe scene precum Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hall si St Martin-in-the-Fields Londra. CD-ul sau de debut ‘’Nihil Sine Deo – Nimic fara Dumnezeu’’, publicat sub egida Editurii Casa Radio, s-a clasat pe locul 3 in competitia ‘’Discul de muzica clasica al anului 2016’’. Inregistrari din concertele sale au fost difuzate la BBC Radio 3, Radio Romania Muzical si cele mai importante radiouri nationale din Europa. De-a lungul timpului, pianista romana a obtinut numeroase premii in competitii nationale si internationale, cel mai recent fiind Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). Sinziana Mircea a studiat la Hochschule fur Musik und Tanz Koln, Guildhall School of Music and Drama London si Accademia Pianistica Imola.