217. június 12

Sorin Grindeanu miniszterelnök horvátországi látogatása

Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfőn Zágrábba utazott, ahol a horvát kormányfővel, államfővel és a parlament elnökével találkozik. A miniszterelnök horvátországi látogatásának egyik fő témáját a román-horvát együttműködés és a közös európai érdekű kérdések megvitatása képezi. Kormányközlemény szerint az Európai Unión belül Románia és Horvátország támogatja a felzárkozás és a szolidaritás szükségességét. Mi több, a két ország együttműködési kapcsolatot tervez kialakitani a jövőbe a schengeni térséghez való csatalozásuk érdekében. A román kormányfő látogatása során Zágrábban két bilaterális megállapodást is aláirnak a klasszifikált információk kölcsönös védelmezésére és a román-horvát kereskedelmi és iparkamarák közötti kooperációra vonatkozóan. Sorin Grindeanu román és Andrei Plenkovic horvát miniszterelnök, a megbeszélések után, közös sajtóértekezletet tart. Sorin Grindeanu miniszterelnököt zágrábbi vizitjére elkisérő delegációnak tagja Ana Birchall európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Lezuhant egy MIG 21 Lancer tipusú katonai repülőgép Konstanca megyében

Hétfőn lezuhant egy MIG 21 Lancer tipusú katonai repülőgép mintegy 10 kilóméterre a Mihail Kogalniceanu repülőtérttől, Nazarcea és Culmea település között. A pilótát egy SMURD mentőhelikopterrel a Konstanca megyei sürgösségi korházba szállitották. Szemtanuk szerint a repülőgép földnek csapódott és felrobbant. Egyelőre nem ismeretes a repülőgép lezuhanásának oka. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Lemondott az általános sztrájkról a tanügyi szabad szakszerveti szövetség

A szövetség közleménye szerint a szakszervezeti tagok sorában tartott referendumon a tagok 45,67%-a támogatta az általános sztrájkot, igy nem teljesülnek a törvényes feltételek, amelyeket e tiltakozási akció megszervezésekor tiszteletben kell tartani. A tanügyi szakszervezeti tagok továbbra is elégedetlenek az egységes bértörvénnyel és a fizetésemelések elodázása miatt, mutat rá a közlemény, mely szerint a tanárok ismételten tanubizonyságot tettek afelöl, hogy mindennél előbbre helyezik a tanulók érdekeit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Újabb terv a kis- és középvállalkozások támogatására

A kormány újabb sémát javasol a kis- és középvállalkozások támogatására, mely szerint a befektetésekre lehivott maximum 10 millió lej értékű hiteleket mintegy 50%-os arányban, mig a szabadidős tevékenységi projektekbe való invesztiálást elegészen 80%-os arányban garantálja. A kormány által a múlt hónapban jóváhagyott dokumentumot nyilvános vitára bocsátották. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Drónnal csempésztek cigarettát Ukrajnából Romániába

Ukrajnából drónnal Romániába küldött cigarettaszállítmányt koboztak el a hatóságok vasárnap hajnalban – közölte honlapján hétfőn a román határrendészet. A román határrendészek éjjellátó készülékkel vették észre vasárnap hajnali fél háromkor azt a drónt, amely Ukrajnából repült át a határon egy cigarettaszállítmánnyal, majd visszatért oda, ahonnan indult. A helyszínre siető határrendészek a Suceava megyei Galanesti falu térségében összesen négyezer csomag cigarettát találtak, és bekísérték, majd őrizetbe vették azt a román fiatalembert is, aki a cigarettaküldeményt próbálta begyűjteni. A határrendészek a négyezer csomag fehérorosz gyártmányú cigaretta értékét 46 800 lejre becsülték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)