Beneficiile ceaiul verde şi negru

Ceaiul conţine compuşi antioxidanţi numiţi catechine. În cazul ceaiului negru, oxidarea frunzelor este mai puternică, astfel încât proprietățile sale antioxidante sunt mai puțin pronunțate. Ceaiul negru, spre deosebire de cel verde, este supus unei prelucrări prelungite, deoarece trece printr-o proces complet de fermentație. În acest proces, îşi pierde o parte semnificativă a valorii sale nutritive – conținutul de vitamina C scade de aproximativ 10 ori. Ceaiul negru este util în tratarea hipotensiunii arteriale, datorită conținutului său ridicat de cafeină. Este eficient împotriva stărilor de greață, taninurile din compoziţia sa calmând mucoasa stomacului și eliminând crampele. Multe studii au arătat că ambele tipuri de ceai sunt bune pentru sănătate – scad colesterolul şi reduc riscul de boli cardiovasculare, însă ceaiul verde are mai multe beneficii. Un motiv pentru aceasta este faptul că se bea fără lapte. Conform unei cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Berlin, ceaiul negru cu lapte nu ajută sistemul cardiovascular. /ddaniela

www.blitz.bg – 14 iunie