Exerciţiul multinaţional NATO Noble Jump, în Poligonul Cincu, din judeţul Braşov

Astăzi este Ziua Distinşilor Vizitatori la exerciţiul multinaţional denumit Noble Jump 2017, care are loc în această perioadă în Poligonul Cincu, din judeţul Braşov. Militarii NATO vor organiza, cu această ocazie, un exerciţiu tactic cu trageri de luptă şi muniţie reală. Vor participa şi avioane de luptă F16 şi MiG-21 Lancer, dar şi elicoptere americane de atac Apache. Corespondenta noastră Carmen Vulcan relatează.
Reporter: Noble Jump 2017 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli, la care participă aproximativ 5.000 de militari din zece ţări membre NATO. Scopul este testarea capacităţilor operaţionale ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, spune directorul exerciţiului, generalul britanic Ian Cave.
Ian Cave: Este pentru prima oară când elementele Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat participă la un exerciţiu în sud-estul Europei. Majoritatea trupelor au venit prin portul grecesc Alexandroupolis şi, apoi, convoaiele au traversat Grecia, Bulgaria şi România, până la acest excepţional centru de instruire de la Cincu. Este vorba de capacitatea de a disloca foarte rapid trupe din diferite ţări şi să le integrăm într-o forţă care să poată răspunde cerinţelor de la nivelul alianţei./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iunie