Parlamentul European a solicitat deschiderea capitolelor cu Serbia și înființarea Uniunii Comunităţii Sârbe

Parlamentul European de la Strasbourg, a cerut marţi ca UE, în negocierile de aderare cu Serbia, să deschidă noi capitole, care din punct de vedere tehnic sunt deja pregătite, și a subliniat că Serbia „a făcut pași importanți în direcția normalizării relațiilor cu Kosovo” și, prin urmare, se așteaptă la crearea Uniunii Comunităţii Sârbe (ZSO). Aceasta este şi o „condiție esențială pentru progresul general al negocierilor”, au subliniat parlamentarii europeni în dezbaterea privind rezoluția referitoare la Serbia, a cărei adoptare va fi votată miercuri.
Parlamentul Uniunii Europene a subliniat progresul economic și social al Serbiei, și a evidenţiat faptul că sunt „necesare măsuri suplimentare de urgenţă pentru a aborda toate problemele nerezolvate”, în dialogul dintre Belgrad și Pristina, cu condiția ca „ambele părți să se angajeze pentru punerea în aplicare integrală a acordului”. „Asta înseamnă și formarea Uniunii Comunităţii Sârbe „așa cum s-a convenit, cu invitarea Serviciului european de afaceri externe, condus de Federica Mogherini pentru a „evalua ceea ce fac cele două părți în punerea în aplicare a obligațiilor care le revin”.
În rezoluția pregătită de David McAllister scrie că autorităţile sârbe au „înregistrat unele progrese în independența sistemului judiciar … dar că nu a fost realizată independenţa instanţelor” . De aceea, se solicită autorităților de la Belgrad să asigure standarde europene în sistemul judiciar și să „reducă influența politică cu privire la alegerea și numirea judecătorilor și procurorilor”.
Parlamentul European este „preocupat de lipsa de progrese în lupta împotriva corupției și face apel la Serbia să dea dovadă de o voință politică clară și de angajament în abordarea acestei probleme”, și a lăudat „rolul eficient al Belgradului în cooperarea internațională și regională între polițişti și progresele înregistrate în combaterea crimei organizate”. /ciliu

www.beta.rs – 14 iunie