Teatrul Național de Televiziune

  • În 25 iunie Dorel Vișan împlinște 80 de ani. Casa de Producție TVR a programat cel mai recent spectacol care îl are protagonist pe sărbătorit și vă propune, în deschidere, un interviu realizat în studioul TVR Cluj

Cine poate să facă o invitație mai incitantă la vizionarea unui spectacol decât protagonistul însuși? Aceasta este ideea rubricii „Vedeta Saptamanii”, pe care Casa de Producție TVR o propune și săptămâna viitoare

„Vedeta săptămânii la Teatrul Național de Televiziune” este Dorel Vișan în dialog cu Andra Gavril, jurnalist senior TVR

 

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

A doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică. Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre don Quijote, început cu 30 de ani în urmă. Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Tot redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

Personalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 și în celebrarea centenarului nașterii sale, casa de producție TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră Orson Welles” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca. Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului. În teatru este bine-cunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937; al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională, și demonstrând, astfel, forța acestui medium; filmul regizat și jucat de el, „Cetățeanul Kane”, din 1941, care a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor.

„Al dumneavoastră, Orson Welles!”, de Richard France

O producție Casa de Producție TVR

Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu

Adaptare tv: Cristian Grigore și Cezar Ghioca

Scenariul și regia: Cezar Ghioca

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci

Muzica originală: Liviu Elekeş

Imagine: Cristian Grigore, Peter Velciov

Montaj: Cristi Grosu și Alina Vana;

Director de imagine: Peter Velciov

Producător: Cătălin Rebengiuc

Producător delegat: Dana Filip von Becker

 

Program de difuzare spectacol+ interviu:

TVR 2: luni, 19 iunie, ora  21.10 și joi, 22 iunie, ora 9.00

TVR Moldova: sâmbătă, 24 iunie, ora 15.55

TVR I: vineri, 23 iunie, ora 23.00

TVR 3: duminică, 25 iunie, ora  22.00

 

  • Duminică, 25 iunie, la ora 20.30 , în cadrul programului Teatru în TVR, ne amintim de viața și creația lui Radu Gabrea, care în 20 iunie ar fi împlinit 80 de ani

 

Teatrul Nottara și Casa de Producție TVR prezintă: MARIA CALLAS – LA DIVINA, spectacol exceptional în stagiunea Teatru în TVR

După “Master Class” de Terence McNally

Traducere: Antoaneta Ralian

Regia: Radu Gabrea

Distribuția: Victoria Cociaş, Andreea Măcelaru Şofron, soprana Ruxandra Urdăreanu, tenorul Daniel Madia și Mihai Vârtosu.

Premiera spectacolului a avut loc la Teatrul Nottara în 1997 având-o în rolul principal tot pe Victoria Cociaş. Spectacolul a avut un răsunet extraordinar atât în ţară cât şi peste hotare, fiind prezentat cu succes în Australia, la Canberra, Sydney și Melbourne şi în New York – Columbia University Theatre, la Washington DC – Rosslyn Theatre.

Despre interpretarea Victoriei Cociaş s-au scris cu acest prilej, cronici elogioase:

 “O interpretare excepțională, cum demult nu s-a mai văzut la Washington. Un spectacol remarcabil condus, cu o mână de maestru de regizorul Radu Gabrea.” (Kyra Winthrop –St. Gery)

“O mare actriță într-un spectacol de zile mari.” (James Claridge)

“Publicul a fost entuziasmat de prestația artistică excepțională a Victoriei Cociaș.” (KT Television –Washington).

Au urmat apoi Helsinki în Finlanda, precum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Tampere (“trebuie neapărat să o vedeţi pe Victoria Cociaş, interpreta rolului marii Dive. Seducãtoare, mai ales în pasajele care îmbină intelectualul cu patosul” scrie Jukka-Kajava – Helsinki Sanomat)

Biletele pentru spectacolul ce va avea loc în grădina TVR, în cadrul programului Teatru în TVR, pot fi cumparate de la casieria Teatrului Nottara și de pe site-ul teatrului.

Vă reamintim că și în această vară grădina TVR a devenit spațiu de joc pentru teatrele partenere în programul Teatru în TVR.

Iată care sunt spectacolele programate zilele următoare:

 

17 iunie

„Domnul Goe şi ai lui” musical de Roman Vlad

Regia: Dan Tudor

Adaptare după schiţele lui I.L. Caragiale

Coregrafia: Ștefan Soare

Cu: Stela Popescu, Raluca Straia, Ramona Olteanu, Andreea Blidariu, Ștefan Popov, Ștefan Fieraru, Silviu Mihăilă, Adrian Dima, Florian Bala.

Îşi dă concursul Baletul Teatrului „Stela Popescu”

Spectacolul este o tălmăcire contemporană, vie și palpitantă, a schiţelor lui Caragiale, o producţie care îmbină comicul de situaţie cu neprevăzutul, o derulare filmică sub inspirata baghetă regizorală a lui Dan Tudor. Goe, Mamiţa, Mam Mare, călătorii ciudaţi – toţi aşteaptă publicul în trenul buclucaş, în toate gările uitate de Dumnezeu, în care orice se poate întâmpla!

 

18 iunie

ora 11.00  Teatru la Cinema – „Cei 3 purceluşi”

Cu: Ana-Maria Cucută, Ioana Ernea

Cu toţii ştim povestea celor trei purceluşi care îşi construiesc case, dar e mult mai

amuzant să îi vedem la treabă, să îi punem piedică lupului sau să-l ajutăm să sufle peste case.

Spectacol de teatru interactiv și păpuși recomandat copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani

 

18 iunie

ora 20.30  Teatrul Arte dell’Anima – „Şi caii se-mpuşcă, nu-i aşa?”

Regia: Ştefana Samfira

Un text clasic, dar la fel de actual acum ca și atunci când a fost scris. Un concurs de dans intens, un maraton al supraviețuirii, un concurs pe viață și pe moarte, dar și un discurs despre existență, despre artă, despre nevoia de iubire și de siguranță. O distribuție tânără, plină de energie și fantezie creatoare.

Spectacol Licență, anul III – Clasa Prof.univ.dr. Florin Zamfirescu

http://www.tvr.ro/invitatie-la-teatru-in-tvr_19907.html#view

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro