Declaraţii ale liderilor politici privind moţiunea de cenzură

La Parlament se anunţă, şi astăzi, o zi de calcule şi negocieri intense, cu o zi înainte de votul asupra moţiunii de cenzură depuse de social-democraţi, împotriva fostului lor guvernu condus de Sorin Grindeanu. Opoziţia vrea să stea deoparte de ceea ce a numit conflictul intern din PSD. Şi pentru că fiecare vot contează, în atenţia coaliţiei PSD – ALDE rămân şi astăzi parlamentarii de la UDMR, deşi spun că moţiunea ar putea trece şi fără voturile maghiarilor. Alina Bordeiaşu a urmărit declaraţiile de ieri de pe holurile legislativului.

Reporter: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că va discuta şi în zilele următoare cu cei de la UDMR în baza acordului de colaborare pe care îl au.

Liviu Dragnea: Fără voturile UDMR, avem o majoritate confortabilă pentru a trece moţiunea. Asta e bine de ştiut.

Reporter: UDMR nu a decis, deocamdată, cum se va poziţiona faţă de moţiunea de cenzură.

Kelemen Hunor: Cei care au fost votaţi şi deţin majoritatea trebuie să aibă şi posibilitatea şi dreptul de a schimba miniştrii, inclusiv, la un moment dat, premierul, dacă doresc.

Reporter: Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, admitea că negocieri şi idscuţii vor mai avea loc şi zilele următoare, pentru că fiecare vot contează.

Călin Popescu-Tăriceanu: Părerea mea este că nu ar trebui alte grupuri parlamentare să încerce să blocheze ceea ce doreşte majoritatea în momentul acesta să facă, adică să soluţionăm criza politică. Înseamnă un singur lucru, până la urmă, demiterea primului ministru şi trecerea la etapa următoare.

Reporter: Parlamentarii PNL vor fi prezenţi miercuri în sală, la moţiunea de cenzură, dar nu vor vota – a anunţat liderul formaţiunii, Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Nu voi mai îngădui nicio negociere pe sub masă, niciun aranjament de culise şi niciun blat cu partidul de guvernământ.

Reporter: Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunţat că fiecare parlamentar al grupului va vota, miercuri, aşa cum crede de cuviinţă/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie