Intervenția telefonică a purtătoarei de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi

Realizator: Oana Zamfir – La telefon se află purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale. Bună ziua, doamna Dobrovolschi! Președintele a spus că așteaptă o soluționare rapidă a crizei. Care este mesajul acum al Administrației Prezidențiale?

Mădălina Dobrovolschi: Bună ziua! Mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea acestei intervenții! Aș vrea să vă anunț că președintele României a fost informat și a luat act de rezultatul votului din Parlament. Președintele va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern, conform legii, desigur. Vă reamintesc faptul că președintele României participă joi și vineri la Bruxelles, la Reuniunea de vară a Consiliului European.

Realizator: Mulțumim pentru acest calendar. Erau și întrebările noastre, doamna Dobrovolschi! Așadar, luni, doamnelor și domnilor, vor fi aceste consultări. Doamna Dobrovolschi, sunt foarte multe speculații. Ce intenționează președintele să transmită în legătură cu o majoritate parlamentară în aceste momente, cu eșecul acestei majorități? La cinci luni și-a schimbat propriul cabinet.

Mădălina Dobrovolschi: Tocmai pentru că sunt foarte multe speculații și pentru că normal este ca informările venite de la Palatul Cotroceni să conțină doar lucruri oficiale, o să îmi permiteți să mă limitez doar la aceste date care în acest moment sunt foarte clare și care vin de la domnul președinte și anume faptul că, în acest moment, se deschide acest calendar pentru formarea unui nou guvern și că ziua în care vor fi consultările cu partidele parlamentare este cea de luni. Vor urma pașii procedurali, pe care desigur îi cunoașteți la fel de bine ca și mine, îi cunosc și telespectatorii și propun să îi urmărim și să nu anticipăm nimic din ceea ce va urma.

Realizator: Pot să vă mai întreb un singur lucru? A primit președintele cu liniște rezultatul de astăzi? Îmi aduc aminte că a cerut soluționarea spunând că, practic, Constituția obliga la două lucruri: ori demisie, ori moțiune și demitere?

Mădălina Dobrovolschi: Președintele a fost informat în permanență. A știut întotdeauna ceea ce se întâmplă în Parlamentul României și a primit instituțional tot ceea ce s-a întâmplat și, la fel, instituțional va acționa în continuare, așa cum ne-am obișnuit.

Realizator: Mulțumim, doamna Dobrovolschi!

Mădălina Dobrovolschi: Mulțumesc și eu foarte mult!

Realizator: Purtătorul de cuvânt al președintelui României a anunțat, așadar, doamnelor și domnilor, calendarul următoarei perioade. Consultările vor fi luni, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier și al unui nou cabinet./fdoman/denisse

ANTENA 3 – 21 iunie