2017. június 22

A Cotroceni tanácskozások első meghivottja a PSD és az ALDE
Klaus Iohannis államfő csütörtökön megküldte a politikai pártok és alakulatok elnökeinek a meghivó levelet a június 26-án, a Cotroceni Palotában tartandó konzultálásokra, amelyekre az új miniszterelnök-jelölt megnevezése érdekében kerül sor. A pártokat és alakulatokat képviselő delegáció legtöbb öt személyből állhat. A hétfői tanácskozások első meghivottjai, 15 órától, a PSD és az ALDE, majd 16 órától a PNL és az USR (Mentsük meg Romániát Szövetség) képviselői következnek. 178:30-től, egy-gy félóra áll a PMP (Népi Mozgalom Párt), az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja rendelkezésére, közölte az Elnöki Hivatal közleményében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)
Ludovic Orban: Nem tárgyalunk a PSD-vel az új kormány megalakitásáról
Ludovic Orban liberális vezető pártja vezetőségének csütörtöki ülése után kijelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem folytat tárgyalásokat a Szociáldemokrata Párttal (PSD) az új kormány megalakitásáért és nem szavaz egy olyan kabinetre, amelyben részt vesznek a szociáldemokraták. Mint hozzáfűzte, a napokban széleskörű megbeszéléseket folytat a PNL megyei szervezeteivel arról, hogy a párt milyen döntést hozzon a Klaus Iohannis államfővel sorra kerülő hétfői tanácskozáson. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)
„Nem lehet a miniszteri lemondást visszavonni”
A Grindeanu-kabinet 20 volt tagja csütörtök délelőtt visszavonta a múlt héten benyújtott lemondását. A kormányszóvivő leszögezte, hogy nem vehetőek figyelembe a miniszteri lemondások visszavonására vonatkozó kérések. Mint hozzáfűzte, a lemondásokat iktató számmal jegyezték be és a kormányfő már tudomásul vette. Alina Petrescu kormányszóvivő megemlitette, hogy a kormány működését szabályozó 90-es törvény értelmében a kérvények „okafogyottá váltak”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)
Grindeanu eleget tesz kötelességének az új kormány hivatalba iktatásáig
Sorin Grindeanu miniszterelnök kijelentette, hogy eleget tesz kötelességének addig, amig a parlament bizalmat szavaz az új kormánynak, reményének adva hangot, hogy az új kabinetet a PSD alakitja meg. Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető bejelentette, hogy az új miniszterelnök személyéről a PSD vezetőségének vasárnapi ülésén döntenek. A hétfői Cotroceni tanácskozások távlatában a koaliciós és az ellenzéki pártok a napokban vitatják meg és jelölik ki politikai stratégiájukat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)
Andrei Demeny, RADOR