Revista presei internaţionale – 22 iunie 2017

La Londra, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a deschis lucrările noului Parlament, prezentând priorităţile cabinetului condus de premierul Theresa May, relatează Newsweek şi Time. Regina a confirmat în discursul său că prioritatea Regatului Unit sunt negocierile pentru Brexit şi a afirmat intenţia guvernului conservator de a elabora o nouă strategie antiterorism, notează The Wall Street Journal. Discursul Reginei simbolizează perfect guvernul „şchiop” al premierului May, ironizează The Independent. În schimb, The Guardian se întreabă dacă pălăria albastră cu mici ornamente galbene, purtată de suverană, a fost o aluzie la Brexit. Regina pare să îşi fi luat rămas-bun de la UE prin costumaţia sa, dar, dat fiind rolul său nepartizan în negocieri, pălăria aleasă rămâne învăluită în mister, glumeşte The Guardian.
La Bruxelles se desfăşoară azi şi mâine Consiliul European de vară, unde se vor discuta teme legate de securitate, economie, migraţie şi Brexit, anunţă EUObserver şi apreciază că liderii UE au şansa la această reuniune de a evalua dacă motorul franco-german al integrării europene a fost realimentat de alegerea preşedintelui francez Emmanuel Macron. Cancelarul german Angela Merkel a schiţat, pentru prima dată, liniile directoare ale unui pact cu Franţa privind reglementarea guvernanţei monedei unice europene, ca un semn clar că liderii eurozonei sunt din ce în ce mai aproape de o reconciliere, crede The Wall Street Journal.
În România, guvernul social-democraţilor aflaţi la putere a căzut în urma adoptării unei moţiuni de cenzură iniţiate chiar de ei, anunţă Stratfor. România a dizolvat un guvern care a fost zguduit de unul dintre cele mai mari proteste anticorupţie din Europa, aminteşte The Wall Street Journal, iar EUObserver opinează că acest vot a fost apogeul unei lupte pentru putere.  Consultări cu preşedintele Klaus Iohannis sunt programate pentru luni, scrie ABC News, apoi Parlamentul va vota pentru instalarea unui nou guvern, adaugă Le Monde. Deşi ultimul val de turbulenţe politice din România a trimis leul la cel mai slab nivel din ultimii cinci ani, moneda naţională a înregistrat o tendinţă de uşoară apreciere după vot, constată Bloomberg.
Recent, s-au adunat mai multe acuzaţii privind incidente între avioane ruseşti şi occidentale, deasupra Mării Baltice, ultimul din această serie implicând un aparat de zbor în care se afla ministrul rus al Apărării, în drum spre Kaliningrad, relatează The Washington Post. Presa rusă, citată de Stars and Stripes, scrie că un avion al NATO a încercat să se apropie de cel care îl transporta pe oficialul rus, dar a fost alungat de un aparat de vânătoare rusesc. „Situaţia la graniţele vestice ale Rusiei se înrăutăţeşte din cauza creşterii activităţii militare a Alianţei Nord-Atlantice în Europa”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citează Tass. De asemenea, Şoigu a criticat faptul că SUA continuă desfăşurarea segmentului european al scutului antirachetă. „Până în 2018, în completare la baza antirachetă din România, este planificată darea în exploatare a unui obiectiv similar în Polonia”, a amintit ministrul rus, reţine Tass. În plus, Şoigu a afirmat că încă 30 de unităţi tactice au fost trimise în enclava Kaliningrad, unde, în ultimele şase luni, au fost staţionate 300 de unităţi de echipament militar greu, adaugă BBC. După ce SUA şi aliaţii lor au efectuat exerciţiul Saber Strike la Marea Baltică, în Letonia, citat de Newsweek, Saber Guardian începe în Bulgaria, scrie Sofia Globe. 6.000 de soldaţi din 15 ţări, 1.200 de blindate şi 80 de avioane vor fi desfăşurate în Bulgaria pentru manevrele militare anuale conduse de SUA, precizează Xinhua. Exerciţiul va fi condus în Bulgaria, România şi Ungaria, în vederea unei securităţi sporite în regiunea Mării Negre. Totodată, Comandamentul European al SUA, USAREUR, îşi va spori prezenţa în zona baltică, înaintea manevrelor militare ruseşti din septembrie, anunţă Stars and Stripes. SUA vor desfăşura 600 de paraşutişti în Estonia, Lituania şi Letonia şi vor participa la exerciţii în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve, pe durata exerciţiului Zapad, efectuat de Rusia. Membrii NATO şi-au exprimat deja îngrijorarea legată de manevrele Zapad, la care Moscova a anunţat participarea a 13.000 de trupe, alături de militari din Belarus, explică Defense News, anticipând că exerciţiul rusesc ar putea mult mai amplu, ajungând până la 100.000 de militari. În paralel cu Zapad, se vor desfăşura trei exerciţii SUA în Suedia, Polonia şi Ucraina, pentru securitatea regională, adaugă The Baltic Times.
La Washington, preşedintele Donald Trump l-a primit pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko, în contextul anunţării unor noi sancţiuni la adresa Moscovei, informează USA Today. „SUA vor sancţiona Moscova până la returnarea Crimeei şi încetarea agresiunii”, a precizat Poroşenko, citează Rakurs. După întâlnirea cu preşedintele american, Poroşenko a declarat că a primit un sprijin puternic din partea SUA pentru susţinerea şi respectarea suveranităţii, integrităţii şi independenţei teritoriale a Ucrainei, citează Korrespondent’. Şeful Pentagonului, la rândul său, şi-a exprimat susţinerea deplină pentru Ucraina, remarcând înregistrarea de progrese semnificative în domeniul apărării ucrainene.

Cristina Zaharia