6.000 de invitați la ceremonia de învestire a președintelui Serbiei

Ceremonia de învestire a președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, are loc vineri, la Belgrad, la Palatul Serbia, în prezența a 6.000 de invitați. Din regiune, prezența la ceremonie a fost confirmată de președinții Sloveniei, Croației, Macedoniei, Muntenegrului și a celor trei membri ai Președinției Bosniei-Herțegovina. La festivități vor fi prezenți și trimisul special al președintelui și cancelarului Germaniei, Gerhard Schröder, vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, înalți oficiali din Rusia, Ungaria, România, Bulgaria, Italia, Grecia, Armenia, Georgia, Austria și vicepreședintele Comitetului permanent al Congresului popular chinez, Ji Bingxuan. Uniunea Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, iar SUA, de asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Hoyt Brian Yee.
Potrivit cotidianului „Blic”, invitați speciali sunt Alfred Gusenbauer (fost cancelar al Austriei), Victor Ponta, Franco Frattini, Serghei Jelezniak. La ceremonie vor fi prezenți foștii președinți ai Serbiei, Tomislav Nikolic, Milan Milutinovic, Boris Jovic, dar nu și foștii președinți Vojislav Kostunica și Boris Tadic.
Potrivit anunțului, ceremonia va începe cu intonarea imnului Serbiei, cu o alocuțiune a președintelui Vucic, urmat de un program cultural-artistic. După această parte a programului, invitații vor vizita saloane reprezentative pentru diferite regiuni din Serbia, unde vor fi serviți cu mâncare și băuturi specifice regiunilor respective. În aripa de vest a Palatului Serbia a fost amenajată o sală cu busturile împăraților romani născuți pe teritoriul Serbiei de astăzi. De asemenea, pe holurile Palatului Serbia au fost expuse tablouri și fotografii reprezentative pentru istoria și cultura Serbiei.
Jurnaliștii vor putea urmări evenimentul de pe platoul din fața Palatului Serbia. Ceremonia de învestire va începe la ora locală 18:00, dar circulația în zonă va fi întreruptă mult mai devreme. S-au anunțat măsuri sporite de securitate, închiderea parcărilor publice și modificarea traseelor de transport în comun./rmihaj/dsirbu

www.b 92.rs – 23 iunie